Robbantásra készültek a bejrúti olasz nagykövetségnél

Vágólapra másolva!
Olaszország libanoni nagykövetsége elleni robbantásos merényletet akadályozott meg az olasz katonai felderítés, s az akció keretében tíz személyt őrizetbe vettek - jelentették be Rómában.
Vágólapra másolva!

Antonio Martino olasz védelmi miniszter kedden este nyilvánosságra hozott közleményében gratulált Nicolo Pollari tábornoknak, a SISMI olasz katonai hírszerzés parancsnokának a "Libanonban végrehajtott brilliáns akcióért". Martino egyúttal köszönetet mondott a libanoni és a szíriai titkosszolgálatoknak együttműködésükért, részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint a merénylet előkészületei előrehaladott állapotban voltak. A támadók 300 kilogramm robbanóanyagból összeállított, gépkocsiba rejtett pokolgépet terveztek felrobbantani a Bejrút központjában fekvő olasz nagykövetségnél.

A letartóztatásokat Libanonban foganatosították, ám az ANSA jelentéséből nem derült ki, hogy mikor. A merényletet az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) nevű radikális iszlám szervezet libanoni sejtjének tagjai készítették elő; az őrizetbe vettek között volt egy Mikati nevű férfi is, akit a sejt katonai parancsnokának tartanak. A szalafista szervezet állítólag kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal.
A rendőrség az őrizetbe vételeken túl 100 kilogramm robbanóanyagot is lefoglalt.

Az ANSA úgy tudja, hogy az olasz nagykövetség elleni robbantás az első láncszem volna abban a támadássorozatban, amelyet az őrizetbe vett személyek Libanonban található nyugati érdekeltségek ellen terveztek. A gyanúsítottak célpontjai között szerepelt a bejrúti amerikai nagykövetség is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!