Vágólapra másolva!
Fegyveres bandák fosztogatják az élelmiszer segélyszállítmányokat és a házakat Haitin több mint egy héttel a Jeanne hurrikán elvonulása után - közölték szerdán helyi illetékesek és ENSZ-tisztviselők. A kormány úgy véli, szervezett bandákról van szó - mondta Philippe Mathieu mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Miközben több repülőgépen érkezett segély a szigetre, a legnagyobb gondot ezek szétosztása jelenti. Az elosztóállomásokon a fosztogatók megrohanják az érkező teherautókat, és az is előfordul, hogy a rendőrök egyszerűen szemet hunynak az ilyen esetek mellett.

A rossz biztonsági helyzet egyik fő oka, hogy az átmeneti kormánynak nem sikerült felszámolnia a Jean-Bertrand Aristide elnök elűzésében szerepet játszott fegyveres csoportokat. Egyes vélemények szerint a különböző politikai csoportosulások állnak a fosztogatóbandák mögött.

Tíz nappal a trópusi szélvihar és a nyomában járó áradások után a 250 ezer lakosú Gonaives-et még mindig nem sikerült kiszabadítani a sár fogságából. A városban 200 ezren váltak hajléktalanná, több ezren vannak, akik fedél hiányában az utcák szélén vagy a hordaléktól belepett házak tetején tengődnek. A segítség késése miatt több ezren éheznek. Egy amerikai önkéntes orvos arról számolt be, hogy harminc embert ápolt lőtt sebbel, akik mindannyian az élelem feletti dulakodás során szerezték sérülésüket.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) haiti szóvivője elmondta: a Jeanne okozta pusztítás hatása várhatóan még hónapokig érezhető lesz. Gonaives térségében a szervezet legszerényebb becslése szerint is százezer fő élelmezését kellene nemzetközi segélyből biztosítani legalább a következő öt hónapban - fejtette ki Anne Poulsen. A WFP adatai szerint a haiti lakosság 80 százaléka él az abszolút szegénységi küszöb - 150 amerikai dollárnak megfelelő éves jövedelem - szintje alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről