Kuba fizethette Kennedy gyilkosát

Vágólapra másolva!
Kuba rendelte el Kennedy meggyilkolását, de csak kihasználták a kommunistaszimpatizáns mesterlövész, Lee Harvey Oswald gyűlöletét - állítja egy új dokumentumfilm. A Találka a halállal című film készítői három évig kutatták a témát, és idézett forrásaik azt állítják: Kennedy utódja azért terelte el a figyelmet Kuba szerepéről a gyilkosságban, hogy a hatalomban tartsa a demokratákat.
Vágólapra másolva!

Egy új dokumentumfilm szerint Kuba fizette és irányította John F. Kennedy amerikai elnök gyilkosát. A Találka a halállal című dokumentumfilm készítői kubai, orosz és amerikai forrásokat dolgoztak fel, a kutatómunka három évig tartott - írja a BBC News.

Az egyik forrásszemély, Oscar Marino volt kubai titkosügynök szerint Havanna kihasználta Lee Harvey Oswaldot, akit ugyan utóbb a hatóságok letartóztattak a gyilkosságért, de még felelősségre vonása előtt maga is gyilkosság áldozatává vált. A világszerte hírhedt merénylet megszervezőiről számtalan összeesküvés-elmélet terjeng, ezek középpontjában általában az oroszok, Kuba és maga az Egyesült Államok áll.

Marino szerint a kubaiak indítéka az volt, hogy Kennedy ellenezte a forradalmat, és állítólag Fidel Castro meggyilkoltatásának lehetősége is foglalkoztatta. Marino biztos benne, hogy a merényletet a G2 nevű kubai titkosszolgálat szervezte, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Castro vajon maga rendelte-e el.

Orosz és kubai források szerint a G2 azt követően lépett kapcsolatba Oswalddal, hogy a KGB figyelmeztette őket: a férfi visszatért az Egyesült Államokba a Szovjetunióból, ahol három évet töltött. "Annyira tele volt gyűlölettel, hogy az ő ötlete volt az egész. Mi csak kihasználtuk" - állítja Marino.

A lehetséges kubai szálat az USA is vizsgálta közvetlenül a merénylet után, ám azt az FBI-ügynököt, aki Oswald nyomainak kutatására küldtek Mexikóba, három nap után visszahívták, és lezárták a nyomozásnak ezt a részét. Laurence Keenan volt FBI-ügynök szerint a vizsgálat "a leggyengébb nyomozás volt, amelyben az FBI valaha is részt vett. Rájöttem, hogy csak felhasználtak. Megszégyenítve éreztem magam. Történelmi pillanatot mulasztottunk el" - mondta a filmkészítőknek a 81 éves veterán.

Alexander Haig katonai tanácsadó (aki Reagan elnöksége alatt külügyminiszter lett) szerint a nyomozást azért hagyták félbe, mert Kennedy utódja, Lynndon B. Johnson - aki szerint valóban Kuba volt a felelős - attól tartott, hogy ha fény derül Kuba szerepére, akkor a közvélemény erősen a jobboldal felé billent volna, és a demokraták hosszú időre kiszorultak volna a hatalomból. "Nem hagyhatjuk, hogy az amerikaiak azt higgyék, hogy Fidel Castro gyilkoltatta meg elnökünket" - mondta Haig szerint Johnson. "Meg volt róla győződve, hogy Castro volt a felelős, de ezt magával vitte a sírba" - állítja a volt tanácsadó.

John F. Kennedyt 1963 novemberében gyilkolta feltehetően Lee Harvey Oswald Dallasban. Az egykori tengerészgyalogos mesterlövész kommunistának tartotta magát, orosz felesége volt, és többször is Castro Kubája mellett érvelt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről