Vádat emeltek Anvar Szadat unokaöccse ellen

Vágólapra másolva!
Katonai bíróság elé állítják a néhai Anvar Szadat elnök unokaöccsét, Talaat Szadatot, mert azt állította, hogy a nagybátyja életét kioltó merénylet hátterében nemzetközi összeesküvés állt - közölték vasárnap bírósági illetékesek.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék soraiban helyet foglaló parlamenti képviselő, Talaat Szadat egy vasárnapi telefoninterjúban azt mondta: az egyiptomi kormányzat "meg akar tőle szabadulni", mert hangot ad ellenzéki véleményének. A nevük elhallgatása mellett nyilatkozó források szerint a vád úgy hangzik, hogy Talaat Szadat "álhíreket terjesztett és megsértette a fegyveres erőket". A per kezdetét október 11-re tűzték ki.

Az elnököt 1981. október 6-án egy kairói katonai parádé során ölték meg iszlám fundamentalisták. A merényletet kezdettől találgatások övezték, ezek között összeesküvésről szóló feltevések is napvilágot láttak.

Forrás: EPA
A néhai Anvar Szadat elnök

Talaat Szadat a hét folyamán több lap- és tv-interjút adott, amelyben azt állította, hogy Szadat elnök egy olyan nemzetközi összeesküvés áldozata lett, amelyben érintett az Egyesült Államok és Izrael is, és amelyben részt vettek személyi testőrei, valamint az egyiptomi hadsereg több parancsnoki beosztású tisztje.

Közölte: parlamenti bizottság létrehozását fogja kérni, amely kivizsgálja a néhai elnök meggyilkolásának körülményeit. Amennyiben a törvényhozás ebbe nem egyezik bele, az ENSZ-hez fordul. A képviselőt az államügyész követelésére csütörtökön megfosztották mentelmi jogától.

Talaat Szadat régóta harcos kritikusa Hoszni Mubarak elnöknek, mert szerinte az államfő saját fia, Gamál útját egyengeti a hatalom felé. A Mubarak-család tagadja ezt a vádat.

A Szadat-család közleményben határolódott el Talaat Szadat állításaitól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!