Véget ért a latin-amerkai ENSZ-csata

Vágólapra másolva!
Panama lehet az ENSZ BT nem állandó tagjainak latin-amerikai képviselője, miután a posztért kitartóan küzdő Venezuela és Guatemala is visszalépett. A két pályázó közül hetek óta nem tudott dönteni az ENSZ közgyűlése.
Vágólapra másolva!

Guatemala és Venezuela szerdán este lemondott Panama javára arról, hogy a latin-amerikai csoportból jelöltesse magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjai közé. Diego Cordoves, ecuadori ENSZ-nagykövet, a latin-amerikai és Karib-tengeri államokat tömörítő országcsoport elnöke szerint a két rivális külügyminisztere, Gert Rosenthal Koenigsberger és Nicolas Maduro szerdán egész nap erről tanácskozott. Előzőleg mindketten kérték az ENSZ-közgyűlés elnökétől, hogy a tárgyalások miatt halassza el a szerdára tervezett szavazást az ENSZ a jelöltekről.

Panama jelölését még jóvá kell hagynia a regionális csoportnak, még mielőtt az ENSZ-közgyűlés elé terjesztenék. Panama jelöltsége az utolsó percben merült fel. Eddig a leginkább valószínű "alternatív" jelöltek között Barbados, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Uruguay és Bolívia neve szerepelt.

A jelöltek kiválasztása október 16-án kezdődött, a közgyűlésben azóta tartott 47 szavazás során Guatemala rendre néhány tucat szavazattal lekörözte Venezuelát, de sosem kapta meg a jelöltséghez szükséges kétharmados többséget a 192 tagország képviselőjétől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről