Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár osztrák elődjével találkozott

Vágólapra másolva!
Kurt Waldheim volt ENSZ-főtitkárral, egykori osztrák szövetségi elnökkel találkozott Ausztriában Ban Ki Mun, a világszervezet jelenlegi első embere - közölte pénteken egy ENSZ-szóvivő.
Vágólapra másolva!

A találkozónak különleges hangsúlyt ad, hogy Waldheimről, aki az ENSZ negyedik főtitkára volt 1972 és 1981 között, 1986-ban kiderítették: náci tisztként szolgált a második világháború idején a megszállt Görögországban a német vezérkarnál.

Két évvel később, amikor már megválasztották Ausztria szövetségi elnökévé, egy történész-bizottság megállapította, hogy Waldheim tudott 40 ezer zsidó deportálásáról, és semmit nem tett ellenük. Háborús bűnökkel azonban nem vádolták. Waldheim letagadott múltja miatt a világ számos országában vált nemkívánatossá, 1987-ben a Zsidó Világkongresszus kérésére megtagadták tőle az Egyesült Államokba való beutazást is.

Marie Okabe magánjellegűnek minősítette a főtitkár és előde találkozóját, hangsúlyozva, hogy Ban még abból az időkből ismerte személyesen Waldheimet, amikor Dél-Korea bécsi nagykövete volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről