Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Semmis az argentín katonai diktatúra vezetőinek adott amnesztia

Vágólapra másolva!
Az argentin igazságszolgáltatás semmisnek nyilvánította az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra vezetőinek Carlos Menem volt elnök által adott kegyelmet - közölték szerdán bírósági források.
Vágólapra másolva!

"A Buenos Aires-i szövetségi büntető törvényszék az argentin alkotmányba ütközőnek nyilvánította azokat a kegyelmi intézkedéseket, amelyekben a diktatúra legfelsőbb vezetői részesültek. A döntés azonban megfellebbezhető a legfelsőbb semmítőszéknél" - magyarázta a névtelenséget kérő bírósági forrás.

A szövetségi büntető törvényszék döntése ismét hatályba helyezi azokat az életfogytiglani börtönbüntetéseket, amelyeket a demokrácia helyreállítása után szabtak ki a diktatúra vezetőire, nem számítva a ma már halott Roberto Viola és Leopoldo Galtieri tábornokok esetét.

A diktátor Jorge Videlának adott elnöki kegyelmet tavaly szeptemberben már megsemmisítette egy argentin bíró egy emberrablási ügyben folytatott vizsgálat keretében. Az argentin kormány akkor úgy nyilatkozott, hogy a döntéssel jelentős előrelépés történt annak érdekében, hogy leszámoljanak az emberi jogok súlyos megsértéseinek büntetlenségével. Az államfői posztot 1989 és 1999 között betöltő Carlos Menem viszont totális és abszolút tévedésnek minősítette a döntést, kijelentve, hogy 1990-es amnesztiarendeletével "tízévnyi békét" szerzett, "igazságot szolgáltatott mindenkinek", és "megnyugtatta a kedélyeket".

A diktatúra megdöntése után Videlát bűnösnek mondták ki bűncselekmények tucatjaiban, emberrablásokban, eltűnésekben és kínzásokban, és 1985-ben életfogytiglani szabadságvesztést szabtak ki rá. Az elnöki amnesztia 1998-ig "segített" neki, akkor ismét őrizetbe vették csecsemők és gyermekek elrablásáért, valamint a Condor-terv fedőnevű hadjáratban való részvételéért. A jelenleg 81 éves volt tábornokot házi őrizetben tartják.

A katonai junta "piszkos háborújában" közel 13 ezer ellenzékit öltek meg vagy tüntettek el Argentínában. Emberi jogi csoportok szerint a halottak és eltűntek száma eléri a 30 ezret is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről