Robbantottak Srí Lankán, 20-an meghaltak

Vágólapra másolva!
Huszonhárman meghaltak és nyolcvanan megsebesültek egy pokolgépes merényletben Srí Lankán. A tamil lázadók által elkövetett robbantás egy ellenzéki párt irodájában történt. Az áldozatok között van egy ismert nyugalmazott tábornok és felesége is.
Vágólapra másolva!

Legalább huszonhárom ember meghalt és nyolcvan megsebesült hétfőn Srí Lanka északi részén egy öngyilkos merényletben, amelyet a tamil szakadárok követtek el egy ellenzéki politikai párt irodájában - közölte a védelmi minisztérium.

A halottak között van az Egyesült Nemzeti Párt (UNP) tartományi vezetője, Janaka Perera nyugalmazott tábornok, aki valamikor több sikeres hadjáratot is vezetett a tamil gerillák ellen, nevéhez fűződik többek között a lázadók előrenyomulásának megállítása 2000-ben a Jaffna-félszigeten. A merényletben Perera felesége is életét vesztette.

A terrortámadást egy öngyilkos merénylő követte el Anuradhapura városban, a fővárostól, Colombótól 200 kilométerre északra. A támadó ügyvédnek adta ki magát, így férkőzött a politikus közelébe, amikor ünnepélyesen meg akarta nyitni a párt új helyi irodáját. A 2002 végéig kormányzó UNP a legnagyobb ellenzéki párt Srí Lankán.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár fegyveres szervezet 1983 óta harcol az egykori Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A három évtizede tartó harcokban csaknem 70 ezren vesztették életüket. Az összecsapások felerősödtek azután, hogy 2005 végén új elnök, Mahinda Radzsapaksze választották meg elnöknek. A hadsereg néhány hete nagyszabású szárazföldi és légi offenzívát indított a tamil szakadárok politikai "fővárosa", Kilinochchi elfoglalására. A harcok naponta több tucat halottat követelnek mindkét oldalon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!