Összevarrta a száját húsz rab Görögországban

Vágólapra másolva!
Húsz görögországi rab összevarrta a száját, tiltakozásul börtönjük túlzsúfoltsága miatt. Ezzel egy időben négyezer rab éhségsztrájkol Görögországban.
Vágólapra másolva!

Összevarrta a saját száját két görögországi börtön húsz rabja, tiltakozásul az ország túlzsúfolt börtöneiben uralkodó állapotok miatt - közölte kedden egy görög ügyvéd. Többségében külföldi elítéltek, a közép-görögországi Trikala és Amfísza települések börtöneinek rabjai folyamodtak a tiltakozásnak ehhez a módjához az ügyvéd szerint.

Huszonegy görögországi börtön összesen négyezer rabja közben immár nyolcadik napja éhségsztrájkol, tiltakozva a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsága miatt. Hivatalos adatok szerint több mint 150 százalékos a görög börtönök telítettsége.

A rabok a túlzsúfoltság mellett nehezményezik azt is, hogy gyakran igen hosszúra nyúlik - az EU-átlag háromszorosát teszi ki - az előzetes letartóztatás ideje, valamint, hogy a hatóságoknak nem sikerült megszüntetniük a börtönök falain belül folyó kábítószer-kereskedelmet. Az elmúlt időszakban több elítélt halt meg kábítószer-túladagolásban.

Szotirisz Hadzigakisz görög igazságügyi miniszter nemrégiben bejelentette a fogva tartás körülményeit javító reformok sorozatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!