A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

December közepéig zárva lesz a bangkoki reptér

Vágólapra másolva!
December 15-ig nem nyitják ki a bangkoki nemzetközi repülőteret a személyszállító repülőgépek előtt - jelentette be a légikikötő igazgatója. Korábban a thai reptéri hatóságok még azt közölték, hogy egy napon belül újraindulhat a légiforgalom. A kormány távozását követelő tüntetők egy hete szállták meg a repülőteret. Előzőleg a thai alkotmánybíróság választási csalás miatt feloszlatta a kormánypártot.
Vágólapra másolva!

December 15-ig zárva marad a bangkoki nemzetközi repülőtér a kormányellenes tüntetők blokádja miatt - közölte kedden a légikikötő igazgatója. "A tiltakozó megmozdulás óriási károkat okozott az országnak. Amilyen gyorsan csak lehet, megpróbáljuk megnyitni a repülőteret" - olvasható a közleményben. A zárlat az utasszállító járatokra vonatkozik. A teherforgalom egyhetes kényszerszünet után már kedden megindult. Az első gépek érkezését délután várják.

Előzőleg a thaiföldi légikikötőket felügyelő hatóság (AOT) elnöke arról számolt be, hogy a műszaki feltételek megléte esetén 24 órán belül újraindulhat a légi forgalom a nemzetközi repülőtéren, miután az AOT egyezségre jutott a kormányellenes Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki pártszövetség tüntetőivel.

A légikikötőt egy hete szállták meg a tüntetők.

Feloszlatott kormánypárt

A thaiföldi alkotmánybíróság kedden feloszlatta a kormányzópártot, arra hivatkozva, hogy csalások történtek a legutóbbi választáson. A Népi Erő Párt (PPP) vezetőit - köztük Szomcsai Vongszava miniszterelnököt - a bíróság öt évre eltiltotta a politikai tevékenységtől.

Az alkotmánybíróság elrendelte a kormánykoalíció második legnagyobb tömörülése, a Csart Thai, valamint egy kisebb párt, a Macsima Thipataja párt feloszlatását, és ezeknek vezetőit is öt évre eltiltotta a politikai életben való részvételtől.

Az alkotmány értelmében ugyanakkor a párt parlamenti képviselőinek nagy része megtarthatja a helyét egy új pártnév alatt, és képesek lehetnek egy új kormány alakítására is - mutat rá a BBC.

A bíróság döntésével gyakorlatilag megbuktatta a kormányt, és Szomcsai Vongszavat azonnal bejelentette, hogy elfogadja a taláros testület döntését. A PPP szóvivője, Dzsatuporn Prompan pedig közölte, hogy új pártot alakítanak azok a párttagok, akiket az alkotmánybíróság nem tiltott el a politikai szerepvállalástól. Az új párt december 8-án fogja kezdeményezni a szavazást az új miniszterelnök személyéről.

Thaiföldön hónapok óta kormányellenes tüntetések zajlanak. Múlt héten a kormány távozását követelő tüntetők elfoglalták a főváros két nagyobb repterét, és ezzel megakadályozták a légi forgalom folytatását.

A thaiföldi kormányszóvivő bejelentette, hogy a belpolitikai válság miatt márciusra halasztják a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) december 13-17-re tervezett thaiföldi csúcstalálkozóját.

A magyarok fele jutott haza

A lezárt repterek miatt magyar állampolgárok is az országban rekedtek. Közülük több mint százan keresték fel a bangkoki nagykövetséget, ahol tanáccsal látták el őket, hogyan juthatnának haza. Balogh András nagykövet szerint körülbelül felüknek sikerült hazautazniuk. A többieknek megadták azoknak a szállodáknak a névsorát, ahol szálláshoz juthatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!