Egy éven belül megszűnhet Guantánamo

Vágólapra másolva!
Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke csütörtökön tervezi aláírni a guantánamói börtöntábor bezárásáról szóló rendeletet, amelynek következtében az intézmény egy éven belül szűnne meg. Kérésére öt, a szeptember 11-i terrortámadásokkal gyanúsított guantánamói fogoly peres eljárását függesztették fel szerdán. Az áldozatok hozzátartozói ellenzik az új elnök döntését.
Vágólapra másolva!

Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke csütörtökön tervezi aláírni rendeletét a guantánamói börtöntábor bezárásáról - értesült az amerikai hírügynökség.

Egy magas rangú elnöki tanácsadó azt mondta, hogy egy éven belül számolnák fel Guantánamót. Obama ezzel egyik választási ígéretének tesz eleget, miszerint egyik első hivatali feladatának tartja a sokat bírált guantánamói tábor gyors bezárását.

Obama keddi beiktatása után alig néhány órával már megtette az első lépést a guantánamói börtöntáborban működő különleges katonai törvényszékek megszüntetéséért. Utasította a Pentagon állományába tartozó guantánamói katonai ügyészeket, hogy kérvényezzék mind a 21 folyamatban lévő eljárás felfüggesztését 120 napra. Egy amerikai katonai bíróság szerdán felfüggesztette öt guantánamói fogoly peres eljárását, időt adva ezzel az új kormánynak, hogy felülvizsgálja a terroristagyanús foglyok elleni eljárások rendszerét.

A szóban forgó foglyokat az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatban gyanúsítják.

Háled Sejk Mohammed, akit a támadások kitervelőjének tartanak, és négy vádlott-társa közül három tiltakozott az ellenük folyó eljárás felfüggesztése ellen. Korábbi meghallgatásaik során azt hangoztatták, hogy bűnösnek akarják vallani magukat az ellenük felhozott vádpontokban, amelyek nyomán akár halálbüntetést is ki lehet szabni rájuk.

Egy másik guantánamói bíró ugyancsak felfüggesztette a kanadai állampolgárságú Omar Hadr ügyét. A most 22 éves férfit 2002-ben fogták el Afganisztánban, akkor 15 éves volt. Terrorizmus támogatásával gyanúsítják, illetve azzal vádolják, hogy egy kézigránáttal megölt egy amerikai katonát.

"A szerdai bírósági döntés a gyakorlatban valószínűleg azt jelenti, hogy az eljárás véget ért a különleges katonai törvényszék előtt" - mondta Hadr ügyvédje. Szerinte védencét - ha egyáltalán szükséges - polgári bíróság elé kellene állítani, bár leginkább azt szeretnék elérni, hogy hazatérhessen Kanadába.

A guantánamói foglyok ügyvédjei úgy vélik, hogy a perek felfüggesztése gyakorlatilag megkondította a lélekharangot a Bush-kormány által létrehozott különleges bíróságok felett, amelyek terroristagyanús személyek ügyében kell, hogy ítélkezzenek.

Szerdán a médiában már keringett a csütörtökön aláírandó rendelet szövegtervezete, amely szerint a guantánamói létesítményt a lehető leggyorsabban, de legkésőbb a dokumentum aláírása után egy évvel be kell zárni. A tervezet ezek szerint kimondja, hogy a táborban őrzött személyekre a hadifoglyokra vonatkozó genfi konvenciók érvényesek, amelytől Bush mindig elzárkózott. A börtön bezárásakor még Guantánamón tartott foglyokat haza vagy szabadon kell engedni, esetleg harmadik országba vagy más amerikai fogházba szállítani. Az Egyesült Államok biztonságára nézve veszélyesnek tartott, ezért más országnak át nem adható őrizetesek sorsát pedig - közelebbről nem részletezett - "jogi eszközökkel" kell rendezni.

A szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családtagjai közül néhányan - akik az elmúlt napokban a Kubában lévő amerikai támaszponton tartózkodtak, hogy tanúi lehessenek a foglyok meghallgatásainak - azt mondták újságíróknak, hogy ellenzik az új elnök döntését. Emberjogi csoportok ugyanakkor örömmel fogadták és pozitív fejleményként értékelték Obama kezdeményezését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről