Kifogott a kommunistákon a moldovai ellenzék

Vágólapra másolva!
Bár a kommunista párt maradt a legnagyobb Moldovában a szerdai választásokon, a négy ellenzéki párt összefogott vele szemben, és közösen alakít kormányt. Moldovában 2001 óta kormányoztak a kommunisták, azóta nem értek el ilyen alacsony - 45,9 százalékos - eredményt. Európa legszegényebb országában a kommunisták Oroszország, az ellenzékiek inkább Nyugat-Európa felé húznak.
Vágólapra másolva!

Bár a legnagyobb párt továbbra is a kommunistáké maradt Moldovában a szerdai előre hozott választások után, támogatottsága visszaesett. A 2001 óta az országot irányító kommunisták a szavazatok 76 százalékának megszámlálása után csak 45,9 százalékon állnak. Az eddigi eredmények alapján a 101 fős parlamentben mindössze 49 mandátumuk lenne.

A négy fő ellenzéki párt összesen 49,8 százalékos eredményt ért el, ami 52 parlamenti mandátumot jelent. A pártok bejelentették, megállapodtak abban, hogy koalíciót kötnek egymással. Vlad Filat, a liberális párt elnöke azt mondta, még szerda este elvi megállapodás született erről - közölte az Interfax orosz hírügynökség. Ennek alapján ők alakíthatnak kormányt. Az ellenzék eredménye kevés azonban az államfő megválasztásához, ahhoz ugyanis Moldovában 61 képviselő szavazata kell. Vagyis az ellenzéknek mindenképp tárgyalnia kell a kommunistákkal.

A feldolgozott szavazatok arányának növekedésével a kommunisták eredménye egyre csökkent (21 százalékos feldolgozottságnál még ők vezettek 51 százalékkal). Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, hiszen a fővárosban, Chisinauban a vidéki körzeteknél gyengébb támogatottságra számíthatnak, és az utolsó eredmények innen várhatóak.

A figyelem előterében most a Marian Lupu egykori kommunista vezető által irányított ellenzéki Demokrata Párt áll, amely jelenleg a harmadik helyre számíthat, és valószínűleg 13 mandátuma lesz. Ha a Demokrata Párt mégis a kommunistákkal fogna össze, közösen meglenne az államfőválasztáshoz szükséges arány. Lupu azonban korábban kijelentette, ehhez mindenképp az kell, hogy az országot eddig irányító Vladimir Voronin elnök, a kommunista párt vezetője távozzon a politikából.

A kommunisták "stratégiai partnernek" tartják Oroszországot, és szoros kapcsolatokat akarnak vele, míg az ellenzék inkább Nyugat-párti. Ha végül ez utóbbi kerülne hatalomra, az növelné annak esélyét, hogy Moldova - egykoron a Szovjetunió egyik tagköztársasága, ma pedig Európa egyik legszegényebb országa - közeledjen az Európai Unióhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről