Mégsem vizsgálják a Nobel-bizottság tagjait

Vágólapra másolva!
Megszüntették a Svédországban indult vizsgálatot a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok tagjai ellen, mert nem találtak vesztegetésre utaló nyomot. A korrupció gyanúja három tag ellen merült fel, mert a pekingi kormány pénzén utazgattak Kínában.
Vágólapra másolva!

A svéd ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a vizsgálatot a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok három tagja ellen. A tagok korrupció gyanújába estek, mert a pekingi kormány költségén utaztak Kínába.

Három Nobel-bizottság - az orvosi, a fizikai és a kémiai - egyes tagjai Kínában jártak a pekingi kormány meghívására, hogy tájékoztassák a kínai vezetőket arról, mire van szükség a Nobel-díjak elnyeréséhez. Ketten három évvel ezelőtt, hárman pedig 2008 januárjában jártak az ázsiai országban, és a kínai hatóságok fedezték utazási, szállodai és étkezési költségeiket.

Nils-Erik Schultz, az állami korrupcióellenes hivatal ügyésze úgy döntött, hogy tüzetesen megvizsgálja a kínai utak körülményeit, hogy tisztázza, felmerül-e a vesztegetés gyanúja. Pénteken azonban bejelentette, hogy nincs erre utaló jel. A díjazottak kiválasztása amúgy is olyan bonyolult eljárás, hogy egy bizottsági tag befolyásolása "gyakorlatilag lehetetlen" - indokolta döntését. A bizottsági tagok gyakran tartanak előadásokat külföldön a Nobel-díjakról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!