A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Akik még a börtönt is maguknak építették - a nápolyi Casalesi klán

Vágólapra másolva!
Uralja a drogkereskedelmet, de igazi hatalmát a tulajdonában lévő szeméttárolóknak és cementgyáraknak köszönheti a nápolyi maffia egyik legerősebb családja, a Casalesi klán, melynek egyik tagját szombaton fogták el Magyarországon. A klán korábban azt is megengedhette magának, hogy rendőrőrsökön tartsa gyűléseit, most viszont sorra kerülnek rács mögé különböző rangú vezetői.
Vágólapra másolva!

A Casalesi klán az egyik leghatalmasabb család a camorrában, a hírhedt nápolyi maffiában. Számtalan gyilkosságot írnak a számlájára, de olyan üzletekben is jelen van, mint a hulladékkezelés vagy a cementgyártás. A klán a Nápoly környéki alvilág ura, igazi politikai és gazdasági nagyhatalom, melynek egyik menekülő tagját szombaton fogta el a magyar rendőrség a magyar-román határon.

Az elfogott maffiózó, Giancarlo De Luca állítólag a klán egyik fontos alakja volt, uzsora- és védelmi pénzeket szedett Dél-Olaszországban. Az olasz ANSA hírügynökség szerint már hónapok óta szökésben volt, miután július 17-én csoportján rajtaütött az olasz rendőrség, és hat helyi maffiózót le is tartóztattak.

Véreskezű gengszterek

A Casalesi klán legalább ezer embert ölt meg az elmúlt 30 évben, miközben vasmarokkal szilárdította meg hatalmát Dél-Olaszországban, Nápoly és Salerno környékén - írta egy éve a Telegraph című brit lap. A klánt az 1980-as évek Szicíliáját uraló Corleone családhoz hasonlítják: az utóbbi évekig szinte teljhatalma volt a délolasz Caserta körzetben, ahol a lakosság nagy része elfogadta az általa diktált rendszert. "A maffia itt az emberek félelmén és hallgatásán hízott", mivel senki nem mert a rendőrséghez fordulni - írta a camorráról szóló riportjában a BBC.

A klán módszerei egyszerűek: aki nem fizet védelmi pénzt, annak felgyújtják az üzletét, de szélsőséges esetben akár le is lövik. Az elmúlt években golyó végzett sok olyan tanúval és panaszossal is, akik együttműködtek a hatóságokkal a klán elleni hivatalos eljárásokban.

A legnagyobb, nekik tulajdonított mészárlást 2008 szeptemberében követték el, amikor egyszerre hat afrikait lőttek agyon a Nápolytól északra található tengerparti településen, Castelvolturnóban. A rendőrség szerint a Casalesi klán így iktatott ki egy rivális afrikai drogterjesztő csoportot, amelyik megpróbálta önállósítani magát a területükön. A leszámolás után a környék afrikai bevándorlói tömegesen tiltakoztak a gyilkosságok ellen, az olasz hadsereg pedig 500 katonát küldött Nápolyba, hogy segítse a maffia elleni harcot.

Rendíthetetlen üzletemberek

A Casalesi klán ereje azonban nem csupán fegyvereiben rejlik, a bűnszervezet Caserta körzetben olyan gazdasági hatalommal bír, amit egyetlen vállalkozó sem tud megkerülni. Ők irányítják az alapvető áruk kereskedelmét, a kezükben tartják a veszélyes, mérgező hulladék kezelését, és monopóliumuk van a helyi cementpiacon is.

Ha valaki a környéken üzletet szeretne nyitni, a klántól kell cementet vásárolnia az építkezéshez, és ezzel együtt már az "engedélyért" is fizetnie kell a maffiának - írja a szervezett bűnözéssel foglalkozó Gangsters Inc. honlapja. A lap szerint maffia kapcsolatot ápol nagy nemzetközi cégekkel is, mint a Parmalat tejipari óriás, de építőipari érdekeltségei is hatalmasak: állítólag még a Róma és Nápoly közti autópálya építésénél is ott voltak, és ők építették a Santa Maria Capua Vetere börtönt is, amelybe aztán néhány emberük be is került.

Gazdasági erejüket jelzi, hogy 1996 és 1997 között mintegy 400 millió angol fontot (mai árfolyamon 120 milliárd forintot) koboztak el a klán tagjaitól. Egy ilyen érvágástól bármilyen gazdasági társaság összeomlott volna - írja a Telegraph. A Casalesi klán azonban tovább virágzott: a nápolyi szakértők szerint ennél ugyanis nagyságrendekkel nagyobb, körülbelül 20 milliárd fontos (6000 milliárd forintos ) vagyonnal rendelkeztek akkor. A BBC szerint gyakorlatilag ők ellenőrzik a térség teljes kábítószer-kereskedelmét és a prostitúciót is.

Mindenhol ott vannak

Gazdasági és fizikai erejük mellett a klán más kapcsolatait is latba veti az érvényesüléshez: vesztegetéssel, fenyegetéssel és rokoni szálakkal rengeteg közhivatalba és a rendőrségbe is beépült. A klán vezetői ellen indított per során a vezető bíró egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a Casalesi klán évtizedek óta irányítja a helyi választásokat, ezért az emberei ott ülnek a casertai és a tartományi közigazgatásban.

Egy 2007 szeptemberi eset megmutatta, hogy a klán a rendőrségre is beépült: egy rajtaütés során kiderült, hogy a maffia vezetői a klán egyik erősségének számító San Cipriano d'Aversa település rendőrőrsén rendszeresen gyűléseket tartottak, kokaint szívtak a rendőri irodában, és a rendőrség telefonját használták. A rendőrségi kapocs a klán állítólagos vezetőjének, Antonio Iovinének a testvére volt, aki 1995-ig a rendőrségen dolgozott, és maffiakapcsolatai miatt rúgták ki. Giuseppe Iovine azonban a jelek szerint menesztése után is rendszeres látogatója volt a rendőrőrsnek, és gyakran rendőrautóval, szolgálatban lévő rendőrök kíséretében járta a környéket, hogy beszedje a védelmi pénzt.

Egy másik kirívó eset 2009 márciusában történt, amikor két börtönőrt és három másik embert vettek őrizetbe Modena város hatóságai maffiakapcsolatok miatt. Az ügyről szóló jelentés szerint a Casalesi klán beférkőzött a városi önkormányzatba, több helyi klubba és még a városi börtönbe is. A modenai börtönben fogva tartott maffiózók a gyanú szerint a két börtönőr segítségével parancsokat tudtak küldözgetni a klán végrehajtóinak - írta az AKI olasz hírügynökség.

Kemény hajtóvadászat

Bár hatalmuk megtörhetetlennek látszik, az olasz rendőrség és igazságszolgáltatás folyamatosan küzd a Casalesi klán ellen. A bűnszervezet korábbi vezérét, Francesco Schiavonét 1999-ben elfogták, és egy maratoni hosszúságú perben 15 társával együtt életfogytiglanra ítélték. A Spartacus-per néven híressé vált, sokak szerint történelmi jelentősségű eljárás során összesen 36 Casalesi-tagot ítéltek börtönre gyilkosságért és más bűncselekményekért 2008 júniusában. A klán azonban ezután is élt tovább, csak most már Antonio Iovine vezetésével. Őt gyilkosság miatt szintén keresik a rendőrök, de eddig sikertelenül.

Forrás: AFP
A Spartacus-per 23 gyanúsítottja az olasz rendőrség által közreadott fotókon

A Berlusconi-kormány az elmúlt egy évben újabb lendülettel eredt a bűnszervezet nyomába, 2009 folyamán állandó rajtaütésektől és letartóztatásoktól volt hangos az olasz média. Januárban a rendőrök elfogták Giuseppe Setolát, aki a gyanú szerint a Casalesi klán egyik halálbrigádjának volt a vezetője, két napra rá pedig 100 millió eurónyi vagyont, ingatlanokat, cégeket és luxusautókat koboztak el a szervezettől.

Februárban 40 embert tartóztatott le a római rendőrség, akik a gyanú szerint a Casalesi klánhoz tartoztak, áprilisban pedig őrizetbe vették Michele Bidognettit, aki a klán egyik családjának vezetője lehetett. Hat év körözés után, május elején került a rendőrök hálójába Raffaele Diana, aki szintén a klán felső vezetői közé tartozott, július 16-án pedig 56 állítólagos maffiózót vettek őrizetbe. Még július 14-én fogták el Pasquale Setolát, a januárban elfogott Giuseppe testvérét, valamint négy társát: őket pénzmosással gyanúsították. A letartóztatással egy időben 50 millió eurónak megfelelő vagyont koboztak el az érintettektől - írja az AKI.

A sorozatos elfogások mutatják, hogy milyen hatalmas, ezerfejű szervezettel állnak szemben a hatóságok. Az átmeneti sikerek ellenére továbbra is szökésben van a jelenleg legfelső vezetőnek tartott Antonio Iovine, miközben vannak, akik szerint nem is ő, hanem továbbra is a börtönben ülő Schiavone irányítja a klánt. A Magyarországon elfogott Giancarlo De Lucának egyébként köze lehet a nagyfőnök Iovinéhez, hiszen neve alapján rokona Ernesto De Lucának, Iovine egyik legfőbb bizalmasának. Ernestót Giancarlo de Luca szökése előtt pár nappal fogták el az olasz hatóságok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!