Az ukrán főorvos szerint nem a H1N1 okoz járványt

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai influenza járvány eddigi 71 halálos áldozata közül csak háromnál mutatták ki az újinfluenza vírusát - mondta az ukrán járványügyi főorvos, aki szerint ez azt bizonyítja, hogy nem a H1N1 okozza az országot sújtó járványt. A nyugat-ukrajnai régióban már hivatalosan is járvány van, de a többi megyében állítólag nincs feltűnően sok beteg.
Vágólapra másolva!

Az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos, Olekszandr Bilovol szerint Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány. Bilovol az ICTV országos ukrán tévécsatorna hétfő esti adásában közölte: szezonális influenzajárvány és heveny légzőszervi fertőzések a nyugat-ukrajnai régiókban figyelhetők meg, főként 11 megyében, ahol a megbetegedések száma 15 százalékkal haladja meg a járványküszöböt. A többi régióban a megbetegedési mutató az előző, 2007-2008-as években mért szinten van (az ukrajnában terjedő járványról itt olvashat).

A főorvos azt is elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint Ukrajnában 71-en haltak meg influenzavírus-fertőzés következtében. A vizsgálatok 14 beteg esetében igazolták a H1N1 vírus okozta influenzát, köztük három elhunyt személynél mutatták ki az új vírust. Ukrajnában két olyan korszerűen felszerelt laboratórium van, amelyek százszázalékosan képesek igazolni ezt a diagnózist - jelentette ki a szakember.

Ukrajnában komoly zavar van az influenzával kapcsolatos adatokban. A médiában nyilatkozó hivatalnokok és állami vezetők gyakran közölnek a járványról egymással nem egyeztetett számokat. Hétfőn délelőtt például Julija Timosenko miniszterelnök a sajtónak azt mondta, hogy Ukrajnában 14 esetben mutatták ki az új típusú influenzát. Alig egy órával később az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese 22 újinfluenzás megbetegedésről beszélt, amit a pontatlan fogalmazás miatt sokan úgy értelmeztek, hogy ennyi halálos áldozatot követelt a H1N1 vírusfertőzés.

Ukrajnában október utolsó napjaiban kezdett rohamosan terjedni egy súlyos légúti megbetegedéssel járó járvány, ami felkészületlenül érte az országot. Ukrajnában nincs védőoltás és elegendő gyógyszer sem a betegségek kezelésére, ezért az államfő külföldről, többek közt Magyarországtól kért segítséget. Svájcból 300 ezer adag vírus elleni szert vásároltak, amit a miniszterelnök személyesen várt a repülőtéren. Az ukrán határhoz közeli magyar településeken egyelőre csak azt tapasztalták, hogy a határőrök maszkot viselnek (erről részletesen itt olvashat).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről