Szlovák rendőrökkel fékezné meg Slotát a révkomáromi polgármester

Vágólapra másolva!
A révkomáromi polgármester szerint törvénytelenül akarnak emléktáblát elhelyezni a városban szlovák kormánypárti politikusok. A trianoni békeszerződést helyeslő tábla pénteki avatásán várhatóan részt vesz Robert Fico szlovák miniszterelnök és Ján Slota szlovák nacionalista pártvezér. A polgármester szerint a tábla kihelyezésére nem kértek engedélyt.
Vágólapra másolva!

A szlovák rendőrséghez és ügyészséghez fordul a dél-szlovákiai Révkomárom polgármestere, amiért Robert Fico miniszterelnök és Ján Slota, a nacionalista SNS párt vezetője a trianoni békeszerződést méltató emléktáblát akar elhelyezni a városban. Slota kedden jelentette be, hogy Trianon-emlékművel akarja "megmutatni a magyaroknak", hol az államhatár, Robert Fico pedig közölte, ő is részt vesz a rendezvényen (erről itt olvashat részletesen).

"Nincs engedélyük, pedig engedély kell a táblakihelyezéshez" - jelentette ki csütörtökön az [origo]-nak Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere. Szerinte ezért az emlékműállítás törvénysértő lehet, mivel úgy tudja, hogy az ilyen emléktáblák kihelyezéséhez szükséges engedélyt máig nem kérték a várostól. Bastrnák azt mondta, Fico és Slota azt terjeszti, hogy találtak egy megoldást a városi hatóság megkerülésére, ilyen lehetőség azonban szerinte nem létezik, a Trianon-emléktábla kihelyezése törvénytelen.

Révkomárom önkormányzata a tábla kihelyezését megakadályozni nem tudja, és bár utólag eltávolíthatná, ezt sem fogja megtenni - mondta a polgármester. Szerinte a szlovák politikusok éppen arra várnak, hogy a magyar vezetésű önkormányzat leszedje az emléktáblát, "és akkor egy hétig a hírműsorokban háboroghatnának ezen főműsoridőben". "Ilyen provokációnak azonban mi nem ülünk fel" - jelentette ki.

Bastrnák közölte, még a pénteki rendezvény előtt levelet ír Robert Fico miniszterelnöknek, amelyben jelzi neki, hogy "olyan aktuson akar részt venni, ami törvényellenes". A polgármester azt mondta, a levelet megküldi a rendőrségnek és az ügyészségnek is, így tájékoztatva a hatóságokat arról, hogy Ficóék szerinte törvénytelenség elkövetésére készülnek a városban. Ennek a megakadályozása a hatóságok feladata, Révkomárom nem fog törvénytelenségre törvénytelenséggel válaszolni - mondta.

Nem tudnak semmiről

"Nem tudjuk pontosan, hogy mire készülnek Slotáék, a várost még arról sem tájékoztatták, hogy ide látogat Robert Fico miniszterelnök" - mondta az [origo]-nak Bastrnák Tibor. A polgármester nem hivatalos forrásból és újságokból értesült a tervezett pénteki rendezvényekről: e szerint az SNS pénteken 12 órakor tart Trianon-konferenciát a helyi szlovák kultúrházban, ami után felvonulást tartanak a komáromi Erzsébet híd környékén.

"A felvonulásra kértek is engedélyt" - mondta a polgármester. Szerinte a kultúrháznál, a helyi Matica-háznál helyeznék el az emléktáblát. A házat az egész Szlovákiában jelen lévő Matica Slovenska szlovák kulturális szervezet üzemelteti, amely szerdán közleményben határolódott el az emléktábla-avatástól. A szervezet révkomáromi kirendeltségének honlapján piros betűs felirat jelzi, hogy elhatárolódnak az SNS rendezvényétől, amelynek ők sem kezdeményezői, sem szervezői nem voltak.

Révkomárom vezetése sem arról nem tud, hogy mi lesz az emléktábla szövege, sem arról, hogy milyen nyelven, nyelveken lesz olvasható. Szerinte a szlovák újságokban olyan hírek jelentek meg, hogy nem a szlovák kormánypártok, hanem egy szlovák civil szervezet képviselői fogják kitenni a táblát, de Bastrnák szerint a politikusoké lesz a főszerep a rendezvényen. "Ján Slota biztos itt lesz, és valószínűleg Fico is, mert neki is kellenek azok a szavazatok, amelyeket Slota ezzel az akcióval akar bezsebelni" - mondta. A polgármester ugyanakkor azt reméli, hogy nem lesz semmilyen rendbontás a rendezvényen.

Bastrnák Tibor a napokban a város honlapján videoüzenetet tett közzé, amelyben Trianont igazságtalan és rossz döntésnek nevezte. A polgármester azt mondta, hogy nem lehet a Magyarországot feldaraboló békeszerződést tabutémaként kezelni, beszélni kell róla magyaroknak és szlovákoknak is. "De nem politikusoknak, hanem történészeknek kell beszélni róla, emóciók nélkül" - mondta az [origo]-nak a polgármester. "Ez a történelmi esemény fájó és negatív, de nem a szlovákok okozták, nem haragudhatunk rájuk, hisz akkor ők még nem is voltak szereplői a dolgoknak" - fogalmazott.

Kampánytéma a magyar ügy

Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat, a választási kampányban pedig már eddig is kiemelt hangsúlyt kapott a magyar-szlovák viszony, illetve a szlovákiai magyar kisebbség ügye. A két ország közötti konfliktusokat Robert Fico miniszterelnök pártja, a Smer, valamint Ján Slota radikális pártja, az SNS is igyekszik meglovagolni: utóbbi korábban magyarellenes plakátokkal is kampányolt, amelyeken a "Pozsony? Nem, Bratislava!" szlogennel tiltakozott a szlovák főváros magyar neve ellen (erről itt olvashat).

Szintén kampánytémává vált Szlovákiában a szlovák nyelvtörvény körüli vita, a szlovák nemzettudat erősítését célzó hazafiassági törvény és annak felpuhított változata, valamint a Magyar Országgyűlés által elfogadott törvény a kettős állampolgárságról. Ez utóbbit a szlovákok azonnal meg is válaszolták egy a kettős állampolgárságot korlátozó törvénnyel, ami újabb konfliktust hozott a két ország kormányai között. Korábban a szlovákiai magyar pártok több képviselője is azt mondta az [origo]-nak, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása a szlovák radikális pártokat segítheti (erről itt olvashat bővebben).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről