A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kémműholdat vitt az űrbe egy gigantikus amerikai rakéta

Vágólapra másolva!
Titkos hírszerzési műholdat állítottak bolygó körüli pályára csütörtökön az USA-ban: a szerkezetet az Egyesült Államok nyugati partjáról juttatták az űrbe egy óriási rakéta segítségével. A nyugati parton ez volt az eddigi legnagyobb rakétaindítás, amelyhez 100 millió dollárért kellett átalakítani a kaliforniai indítóbázist.
Vágólapra másolva!

Kalifornia történetének legnagyobb rakétaindítását hajtották végre az USA-ban csütörtökön - írja a BBC. A légierő kaliforniai Vandenberg támaszpontján egy 72 méter hosszú Delta IV Heavy rakéta startolt szigorúan titkos szállítmánnyal, amelyet a rakéta Föld körüli pályára állít.

A BBC szerint a hordozórakéta a Nemzeti Felderítő Iroda (National Reconnaissance Office, NRO) egyik hírszerzési műholdját vitt fel az űrbe, amelyet felderítési célokra használhatnak majd. Hogy pontosan milyen műholdról van szó, és mire képes, azt nem lehet tudni, de az NRO műholdjai általában a CIA-nek és az USA védelmi minisztériumának szolgáltatnak nagyfelbontású műholdfelvételeket - írja a BBC.

A gigantikus rakétát, amelynek a hajtóműve másodpercenként egy tonna üzemanyagot éget el, kizárólag katonai és hírszerzési célokra használják: hasonló rakétákat eddig csak a keleti partról, Floridából indítottak. Delta IV Heavy rakéta eddig mindössze négyszer startolt Amerikából, a legutóbbit két hónapja indították.

A mostani indítást vélhetően azért kellett a nyugati partra áthelyezni, hogy a rakéta a Csendes-óceán fölött biztonságban emelkedhessen a világűrbe, és a sarkvidékek fölött vezető (úgynevezett poláris) pályára állhasson.. A rakétaindításhoz a kaliforniai bázison több évig tartó átalakításokat kellett végezni, hogy az indítóállás kezelni tudja a hatalmas rakétát. A fejlesztések mintegy 100 millió dollárba kerültek.

További információk a rakétáról angolul itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!