A Szputnyik-példával próbálja felrázni Obama az amerikaikat

Vágólapra másolva!
A megváltozott világrendről beszélt Barack Obama amerikai elnök második nagy programbeszédében, amelyben többek között az oktatás fejlesztésére szólított fel. Az úgynevezett Unió helyzete című beszédben Obama párhuzamot vont azzal, amikor az USA hátrányból indulva győzte le a szovjeteket az űrversenyben fél évszázaddal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban hagyomány, hogy az elnök minden év elején elmondja az Unió helyzete című beszédet, amelyben egyrészt helyzetértékelést ad, másrészt elmondja terveit. Barack Obama kedden (magyar idő szerint szerda kora hajnalban) mondta el második ilyen beszédét, tavalyhoz képest azonban sokat változott az amerikai politika. A novemberi félidős választásokon az elnök pártja vereséget szenvedett a republikánusoktól, akik átvették a képviselőház irányítását és a szenátusban is helyeket szereztek.

A vereségben szerepe volt annak, hogy sokan elégedetlenek voltak az elnök tevékenységével, leginkább azzal, hogy továbbra is magas a munkanélküliség. Ezek után nem volt meglepő, hogy Obama a beszéd túlnyomó részében a gazdasági kérdésekre koncentrált, és például külpolitikai kérdésekről alig beszélt.

"Amerikát a világ legjobb helyévé kell tennünk a vállalkozások számára" - jelentette ki az elnök, aki szerint a világ megváltozott, és már nem olyan könnyű az amerikaiaknak biztos állásokat találni, mint régen. "Nem szabad, hogy el elbizonytalanítson bennünket. (...) Ne felejtsék el, hogy minden baj ellenére, a borúlátók minden jóslata ellenére Amerika továbbra is a legnagyobb, legprosperálóbb gazdaság a világon" - mondta Obama.

Az elnök ugyan optimista hangot ütött meg, de jelezte, hogy komoly változásokra van szükség. Öt területet említett: befektetéseket az innovációban, az oktatásban, az infrastruktúrában, a szövetségi bürokrácia leépítését és a költségvetési hiány csökkentését. Utóbbiról kevés konkrétumot mondott azon túl, hogy bejelentett egy ötéves takarékossági programot. Nem szólt ugyanakkor arról, hogy mit kíván tenni a hiány szempontjából legsúlyosabb problémának számító társadalombiztosítási rendszerrel.

Forrás: Reuters/Kevin Lamarque

A beszéd nem annyira a konkrétumokról, hanem az elnök kormányzati filozófiájának összefoglalásáról szólt. Párhuzamot vont az ötven évvel ezelőtti helyzettel, amikor az Egyesült Államok űrversenyt folytatott a Szovjetunióval. "Fél évszázaddal ezelőtt, amikor a szovjetek legyőztek bennünket azzal, hogy a Szputnyikot fellőtték az űrbe, fogalmunk sem volt, hogy mi felülkerekedünk rajtuk azzal, hogy eljutunk a Holdra. A tudomány még nem állt rá készen. A NASA nem is létezett" - magyarázta Obama, hozzátéve, hogy a kutatási és oktatási befektetésekkel végül sikerült megelőzni a szovjeteket, és egyúttal utat nyitottak egy sor új iparágnak, amelyek több millió álláshelyet teremtettek.

Obama tehát további olyan programokat hirdetett meg, amelyek állami forrásokat igényelnek, nem valószínű, hogy a republikánusok ebben partnerek lesznek. Ők azt hangoztatják, hogy a legfontosabb és legsürgősebb feladat a rekordnagyságú költségvetési hiány lefaragása. Ezzel nem ért egyet a Fehér Ház, amely szerint addig nem szabad megszorításokat kezdeni, amíg a gazdaság nem állt teljesen a lábára.

Várhatóan ez a vita fogja meghatározni ezt az évet és talán még a 2012-es elnökválasztási kampányt is. Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a republikánus kihívója az utóbbi hetekben egyre javuló népszerűségű Obamának, egyelőre ugyanis hivatalosan még egy meghatározó politikus sem jelentkezett be a jelöltségért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!