A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Függetlenséggel és saját pénzzel harcol a megszorítások ellen egy olasz kisváros

Vágólapra másolva!
Különleges módszert választott egy olasz település, Filettino polgármestere arra, hogy szembeszálljon a Berlusconi-kormány megszorító intézkedéseivel: kikiáltotta a kisváros függetlenségét. A példaképe San Marino.
Vágólapra másolva!

Függetlensége kihirdetésével és saját pénz bevezetésével tiltakozik a megszorítások ellen egy olasz kisváros - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A Rómától száz kilométerre keletre fekvő Filettinónak mindössze 550 lakosa van, és az önkormányzati kiadások csökkentését célzó új előírások értelmében egyesülnie kellene a szomszédos Trevi településsel.

A helyzet miatt a település polgármestere, Luca Stellari elveszítené az állását. A függetlenség ötletével is ő állt elő. A kisváros pénzét fioritónak nevezte el, a bankjegyeket, amelyeken az ő képmása van, már most elfogadják a helyi boltokban, a turisták pedig szuvenírként vásárolják.

A polgármester szerint nagy a lelkesedés a függetlenség iránt. Az olasz kisvárosokat felháborította a kormány terve, amelynek értelmében egyesülniük kellene a nagyobb városokkal. Az ellenkezés olyan erős, hogy elképzelhető, Silvio Berlusconi koalíciójának meg kell hátrálni a kérdésben.

Mindeközben a már saját címerrel is rendelkező Filettino nemzetközi hírnévre tett szert, az utcáin nemcsak turisták, hanem televíziós forgatócsoportok is tolonganak. A polgármester szerint, ha az Olaszország által teljesen körülölelt San Marino képes boldogulni, akkor Filettino is meg tud majd állni a lábán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!