Beépített ember leplezett le egy al-kaidás merénylettervet

Vágólapra másolva!
Alsóneműbe rejtett pokolgéppel akart felrobbantani egy Amerikába tartó gépet egy merénylő, de még azelőtt leleplezték, hogy a gépre ülhetett volna. A merényletkísérletet a terrorszervezetbe beépült informátor segítségével hiúsították meg.
Vágólapra másolva!

Terrorista sejtbe beépült informátor segítségével sikerült leleplezni egy Jemenből Amerikába tartó repülőgép ellen szervezett robbantásos merényletet. Erről John Brennan, a Fehér Ház terrorelhárítási vezetője beszélt kedden. Magáról az akcióról szűkszavúan nyilatkozott, inkább arról beszélt, minden eszközzel igyekeznek megelőzni, hogy hasonló robbanószerkezetek átjussanak a biztonsági ellenőrzéseken.

Semmit nem közöltek arról, hogy elfogták-e a merénylőt, vagy hogy ki volt az; hogy hol foglalták le a robbanóeszközt, hogyan leplezték le pontosan az merénylettervet, és hogy miből állt a bomba, amely állítólag nem tartalmazott fém alkatrészeket. A jemeni hatóságok sem tudtak semmit az ügyről.

Kiszivárgott értesülések szerint az al-Kaida arab-félszigeti szervezete bízott meg egy öngyilkos merénylőt, hogy szálljon fel egy tetszőleges, Amerikába tartó repülőjáratra a bombával. A tervet azonban még azelőtt leleplezték, hogy az illető repülőjegyet tudott volna vásárolni. Az alsóneműbe rejtett bombát jelenleg az FBI-nak a virginiai Quantico-ban található központjában vizsgálják.

Peter King amerikai republikánus kongresszusi képviselő szerint a merényletterv kapcsolatban áll azzal, hogy a hétvégén megölték az al-Kaida egyik magas rangú jemeni vezetőjét, Fahd al-Kuszót.

A BBC szerint egyes jelentések egy szaúdi születésű bombakészítőhöz, Ibrahim al-Aszírihez kapcsolják a merénylettervet. A férfi kulcsszerepet játszott egy 2009-es hasonló merényletkísérletben. Akkor egy Detroitba tartó repülőt akart felrobbantani egy merénylő karácsonykor, aki az alsóruházatába rejtette a bombát, de a kísérlet meghiúsult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről