Kelet-Európában sok szempontból jobb a romák helyzete, mint nyugaton

Vágólapra másolva!
Tízből kilencen a szegénységi küszöb alatt élnek, minden harmadikuk munkanélküli, ötödüknek nincs egészségbiztosítása - derül ki egy 11 uniós ország roma lakossága körében végzett felmérésből. A cseh romáknak több szempontból sokkal jobb a helyzetük, mint például a Portugáliában élőké, de a cigányok mindenütt sokkal rosszabbul élnek, mint a nem roma népesség.
Vágólapra másolva!

Minden harmadik munkanélküli, ötödük nem rendelkezik egészségügyi biztosítással, és 90 százalékuk az adott ország szegénységi küszöbe alatt él - derül ki egy a roma népességet érintő, az Európai Unió 11 tagállamának területére kiterjedő tavaly készített összehasonlító kutatásból, amelyet az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (European Union Agency for Fundamental Rights, FRA) és az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme, UNDP) készített. A kutatás eredményeit szerdán mutatták be

A vizsgálat Magyarország mellett kiterjedt Bulgáriára, Csehországra, Franciaországra, Görögországra, Lengyelországra, Olaszországra, Portugáliára, Romániára, Spanyolországra és Szlovákiára, összesen több mint 22 ezer roma és nem roma embert kérdeztek meg, több mint 80 ezer ember életkörülményeit térképezték fel kérdezőbiztosok.

Az adatokból kiderül, hogy a közép-európai államokban élő romák néhány tekintetben kedvezőbb helyzetben vannak nyugati társaiknál, de szinte minden országra igaz, hogy a nem roma népességhez képest jelentősen rosszabb körülmények között élnek.

Forrás: UNDP/Világbank/EK regionális roma felmérés 2011
Alkalmazotti jogviszonyban állók aránya (saját bevallás alapján, az önfoglalkoztatók nélkül)

Az adatok szerint a szegénység minden vizsgált országban jelentősen érinti a roma népességet, de a legnagyobb arányban Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában, itt a romák több mint 95 százalékát fenyegeti a súlyos szegénység. Az arány Romániában a legalacsonyabb, utána következik Magyarország, de ez az érték egyetlen vizsgált államban sem esik 80 százalék alá.

A kutatók vizsgálták azt is, hogy egy adott háztartásban hányan mentek aludni le az előző hónapban legalább egy este üres hassal. A legmagasabb értéket Romániában mérték, ahol 60 százalék feletti volt az erre a kérdésre igennel válaszolók aránya. Magyarországon 35 százalék feletti értéket mértek, ami rosszabb mint a cseh vagy a szlovák érték, és megegyezett a lengyelekével. Az összes országból, a legkevesebben -10 százaléknál is kevesebben - a franciáknál feküdtek le éhesen.

A foglalkoztatottság egyik vizsgált államban sem érte el az 50 százalékot a romák körében, a legjobb a helyzet Csehországban, ahol a romák valamivel több mint 40 százalékának van fizetett munkája. Ezeknél az adatokhoz nem vették figyelembe az önfoglalkoztatókat. Munkahelyi alkalmazás szempontjából Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában a legrosszabb a romák helyzete, ezekben az országokban csak tíz százalékuknak jut fizetett munka. Magyarország második helyen végzett Csehország mögött, nálunk a romák valamivel több mint harminc százalékának van munkahelye.

A középfokú végzettséget tekintve is a cseh romák álltak a legjobban, de az ő körükben sem érte el az arány a 30 százalékot. A 23 százalék körüli magyar érték a harmadik legmagasabb volt, ennél csak a lengyeleknél volt több romának középfokú végzettsége. A legalacsonyabb arányt Portugáliában rögzítették, az itteni romák alig 2-3 százalékának van középiskolai végzettsége, de nem állnak sokkal jobban a spanyolok, görögök vagy franciák sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!