Ártatlanul ült négy hónapot egy magyar Olaszországban

Vágólapra másolva!
Rossz adatokat küldött egy magyar férfiról a rendőrség az olasz hatóságoknak, ezért a magyar férfit gyorsított eljárásban nyolc hónap börtönre ítélték Olaszországban. Négy hónappal később kiderült, hogy összekeverték valakivel.
Vágólapra másolva!

Négy hónapig ült ártatlanul egy olasz börtönben egy magyar férfi, miután a magyar rendőrség téves adatokat szolgáltatott róla az olasz hatóságoknak - írja a Blikk kedden. Ádám János három éve egy kisteherautóval ment Olaszországba, hogy főnöke lomtalanításon vett holmiját Magyarországra szállítsa.

A férfit Triesztben kétszer is megállították közúti ellenőrzésre, a második alkalommal bevitték a rendőrségre, azzal a gyanúval, hogy lopott a teherautója, majd adatokat kértek róla a magyar hatóságokról. A magyar rendőrség azonban egy másik Ádám János adatait küldte ki Olaszországba, aki korábban öt évet ült gyilkossági kísérletért, és az eset idején is körözték Magyarországon rablásért - írja a Blikk.

Az adategyeztetés után az olasz hatóságok, miután úgy vélték, hogy visszaeső bűnözőről van szó, gyorsított eljárásban nyolc hónapra ítélték Ádám Jánost, aki végül négy hónap után szabadult, miután a szülei minden követ megmozgattak, hogy kiderüljön a tévedés.

A rendőrség korábban elismerte a hibát, és meg is kezdődtek az egyeztetések a férfival, amelyek egy idő után megszakadtak. A férfi és családja azt a tanácsot kapta az ügyben az ombudsman hivatalától, hogy pereljék be a rendőrséget, ezért most 3 millió forintot követelnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!