Még küzdenek az erdőtűzzel a Kanári-szigeteken

Vágólapra másolva!
Lassan hazatérhet a kitelepített ötezer ember a Kanári-szigeteken. A napok óta tomboló erdőtüzeket a legtöbb helyen már sikerült megfékezni, de egy szigeten még küzdenek a lángokkal. A hétvégén a mentés közben két tűzoltó meghalt.
Vágólapra másolva!

A Kanári-szigeteken az elmúlt napokban pusztító erdőtüzek nem fenyegetik a turisták által látogatott helyeket, Gomera szigeten kívül biztonságos az utazás a térségbe, csakúgy, mint Spanyolország többi részébe - közölte a magyar külügyminisztérium konzuli szolgálata kedden a honlapján.

A tűzoltóknak hétfőre sikerült megfékezniük a tüzet Galícia, Kasztília-La Mancha és Valencia tartományok egyes területein. A Kanári-szigeteken is már csak Gomera szigeten égnek erdők. Az oltásnak kedvez, hogy a széljárás megfordulásának köszönhetően nem terjedtek gyorsan a lángok, és keddre a hőmérséklet is csökkent.

Korábban mintegy 5000 főt evakuáltak a szigetekről, akik többsége azonban már hazatérhet. A BBC információi szerint a tűzvész eddig 39 család otthonát pusztította el.

A Gomera szigeten található Garajonay nemzeti park 25 százaléka, 750 hektár égett le. A több millió éves páratlan ökoszisztéma az UNESCO világörökség része. Az egész szigeten 4000 hektárt érintett a tűz. Javier Gonzalez Ortiz, a Kanári-szigetek biztonsági és katasztrófavédelmi vezetője ökológiai katasztrófának nevezte a történteket.

Az oltást a tűzoltók öt repülőgéppel és hét helikopterrel végzik. A kanári-szigeteki hatóságok szerint túl sokáig tartott, mire a propelleres repülőgépek elérték a szigeteket a szárazföldről. Marokkó egy tűzoltásra alkalmas repülőgépet küld a térségbe a spanyol hatóságok megsegítésére.

A kontinensen a hétvégén két tűzoltó vesztette életét, miközben Alicantétól északra, Torremanzanas faluban próbálták megfékezni a futótüzet.

Spanyolországban a tavalyi volt az elmúlt hetven év legszárazabb tele, nyáron pedig több hőhullám is volt az országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!