A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az EU bírságot fizettetne három országgal

Vágólapra másolva!
Három, egyaránt 2004-ben csatlakozott ország megbírságolását kezdeményezi az Európai Bizottság. A büntetés mértéke napi több tízezer euró.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bírósághoz fordul az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a testület szabjon ki pénzbüntetést Romániára, Lengyelországra és Ciprusra az uniós jog megsértéséért - közölte csütörtökön Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

A kötelezettségszegési eljárások menete szerint ezt az intézkedést a bizottság csak akkor szokta kérni, ha a bíróság már elmarasztalta az adott tagállamot, amely azután sem hajtotta végre az ítéletet.

Románia esetében összesen napi 60 ezer eurós bírság kiszabását kéri a bizottság, amiért Bukarest a gáz és az áram piacának megnyitásáról szóló irányelveket nem megfelelően ültette át a saját jogrendjébe. Lengyelország és Ciprus esetében pedig a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv alkalmazásával kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat a bizottság. A lengyeleknek napi 130 ezer, a ciprusiaknak napi 11 ezer eurós büntetést javasol a brüsszeli testület.

A javasolt bírságok megállapításánál az adott ország méretét, a jogsértés időtartamát és súlyosságát mérlegelte a bizottság, a bírság kiszabásáról és mértékéről pedig a luxembourgi bíróságnak kell kimondania a végső szót - mondta Bailly. Hozzátette, hogy a három ország elkerülheti a büntetést, ha a bírósági döntés napjáig átülteti jogrendjébe a kérdéses uniós irányelveket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!