Több ezer disznótetem sodródik Sanghaj folyójában

Vágólapra másolva!
Több mint háromezer disznótetemet találtak a Sanghaj fő ivóvízforrásaként szolgáló Huangpo folyóban. Az állatok feltehetően vírusfertőzés miatt hullottak el, és Sanghaj felett dobták őket a folyóba, ahol napokig áztak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn már a háromezret is meghaladta a Sanghaj fő ivóvízforrásaként szolgáló Huangpo folyóban talált sertések száma - közölték a városi hatóságok, amelyek az állatokra halálos, de emberekre át nem terjedő vírust is találtak a vízben.

A tetemek napokig lebegtek a folyóban, a hatóságok a hétvégén kezdték eltávolítani onnan őket. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint az állatok a kelet-kínai metropolisszal határos Csöcsiang tartományból származhatnak, de a vizsgálatok még nem zárultak le. A kimúlt disznókra a város nyugati, Szungcsiang kerületében találtak rá, az interneten és mikroblogokon keringő képek tanúsága szerint a folyópart egyes részein többtucatnyi már bomlásnak indult, a beszámolók szerint erős szagot árasztó tetem fekszik.

A kínai központi televízió, a CCTV szerint a betegség miatt megdöglött állatok folyóba dobása általános gyakorlat a vidéki területeken, "állandó jelleggel, mindennap" megtörténik. Helyi híradások szerint még több disznótetem várható, mivel Sanghaj felett a folyóparton fekvő Csiahszing környékén az elmúlt két hónapban 18 ezer disznó döglött meg valamilyen betegség miatt.

A sanghaji vízügyi hatóságok igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy az eset nem befolyásolta a helyi ivóvíz minőségét. A hatóságok hétfőn közölték, vizsgálataik egy sertésekre halálos, emberekre viszont nem átterjedő vírust, az úgynevezett sertés circovírust (porcine circovirus, PCV) mutatták ki a vízben. Minden más teszt - így a sertésinfluenza, a köröm- és szájfájás, illetve a járványos hasmenés is - negatív eredményt hozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!