Obama keményíthet Kijevvel szemben

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat pénzügyi szankciók bevezetésén gondolkodik.
Vágólapra másolva!

Névtelenül nyilatkozó amerikai kongresszusi illetékesek közölték, hogy Ukrajnával szemben foganatosítható pénzügyi szankciók előkészítéséről tárgyaltak a kormányzat illetékeseivel. Az intézkedések részleteit még nem dolgozták ki, de erre gyorsan sor kerülhet, ha Kijevben súlyosra fordul a helyzet.

A több mint két hónapja tartó ukrajnai kormányellenes tüntetéseken és tömegoszlatásokban eddig hatan haltak meg. Egy hete az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy visszavonta a vízumot az erőszakcselekményekkel összefüggésbe hozható kijevi illetékesektől, de a nevüket nem hozta nyilvánosságra. Marie Harf, a külügyminisztérium helyettes szóvivője szerint a tüntetések résztvevői ellen nem hoztak büntetőintézkedéseket.

Korábban egyes amerikai törvényhozók – köztük John McCain republikánus szenátor és a demokrata Chris Murphy – is arra figyelmeztettek, hogy a kongresszus szankciókat foganatosíthat az ukrán hatóságok ellen a demonstrálók elleni durva fellépésük miatt. Hasonló figyelmeztetés szerepelt a képviselőház külügyi bizottsága által szerdán elfogadott határozatban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről