A thai kormány blokkolja a Facebookot

Vágólapra másolva!
Így akadályozzák a hadseregnek nem tetsző tüntetések szervezését.
Vágólapra másolva!

Az új thai kormány informatikai minisztériuma ideiglenesen blokkolja a thaiföldiek Facebook-hozzáférését, annak érdekében, hogy megakadályozza a thei hadsereg elleni tüntetések szervezését – írta az ausztrál Canberra Times. A BBC és a CNN adásait már a katonai junta múlt heti puccsa idején blokkolni kezdték.

A thaiföldi Bangkok Post szerint országszerte 30 millió Facebook-profilt érinthet a leállás. A Facebookra hiába csatlakozni próbáló thaiföldiek eleinte csak a hibaüzenetekről készített képeket tették közzé más közösségi oldalakon. Ekkor a kormány még azt mondta, egyszerű hibáról van szó, de később a Reutersnek elismerték, hogy blokkolják a közösségi oldalt. Az informatikai minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy pénteken a Twitter és az Instagram üzemeltetőivel is megpróbálnak kapcsolatba lépni, és együttműködésre kérik őket.

„Jelenleg olyan felhívások terjednek az interneten, amik az embereket a hadsereg elleni tüntetések szervezésére buzdítják, ezért szükségünk van a közösségi média segítségére, hogy megállítsuk a puccsal szemben kritikus üzenetek terjedését” – nyilatkozta az államtitkár.

A thaiföldi hadsereg múlt kedden hajnalban hirdetett ki rendkívüli állapotot, hogy megálljt parancsoljon az ősz óta tartó súlyos belpolitikai válságnak, amelyban az időről időre kiújuló erőszakos összecsapások miatt eddig 28 ember halt meg, és több mint nyolcszáz megsebesült. A hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa még kedden kihirdette a katonai hatalomátvételt is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről