Értelmetlen pusztítás a turisták miatt

Vágólapra másolva!
A turisták szórakoztatására legalább 79 elefántot csempésztek be egy év alatt Thaiföldre állatvédők információi szerint.
Vágólapra másolva!

Tucatszám csempészik főleg Mianmarból Thaiföldre a turisták szórakoztatására szánt elefántokat. Az utóbbi évben legalább 79 példányt vittek át a határon. Bár Thaiföld az illegális üzletelés ellen erős kontrollal lépett fel, nagy eséllyel a csempészés tovább folytatódik, ha nem változtatják meg a lehető legsürgősebben az elefántok eredetének igazolására vonatkozó szabályokat - véli a Traffic, a vadállatok csempészése ellen tiltakozó szervezet. Információik és adataik a 2011 áprilisa és 2013 márciusa közötti időszakból származnak.

Nincs ellenőrzés

"Tudjuk, hogy vadon élő elefántjainkat Thaiföldön adják el a csempészek bandái. Azt használják ki, hogy Mianmar egyes régióiban szakadárok működnek, ezért ott nem tudjuk ellenőrzés alatt tartani a helyzetet" - mondta Aye Myint Maung mianmari környezetvédelmi miniszterhelyettes. Thaiföldön számos elefánttábort tartanak fenn a turisták szórakoztatására, ezek számára csempészik az állatokat. Mivel a látogatók elsősorban a fiatal borjakat kedvelik, ezek a csempészek elsődleges célpontjai. Az elefántokat ráadásul csak nyolcéves korukban kell regisztrálni, így könnyebb elvinni őket. Egy egészséges példány piaci értéke jelenleg 33 ezer dollár (7,5 millió forint) körül mozog.

Az időseket lelövik

A vadon élő állatokat sokkal könnyebb kicsempészni, mint a fogságban születetteket. A vadorzók szelíd példányokat használnak fel arra, hogy a vad csordát a csapdához tereljék. A verembe esett állatok közül kilövik az idősebbeket, a fiatalabbakat pedig a mianmari-thaiföldi határ közelébe viszik, ahol megkezdődik az elefántok "megszelídítése", azaz szó szerinti betörése: a ládába zárt állatot addig verik, amíg meg nem törik - mondta el Chris Shepherd, a Traffic munkatársa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!