Ezrével menekülnek az emberek Donyeckből

Vágólapra másolva!
Ezrével menekültek szombaton az emberek Donyeckből, ahogy az ukrán kormányerők a szakadár oroszbarát fegyveresek kifüstölésére megközelítették a kelet-ukrajnai nagyvárost - jelentette az Euronews.
Vágólapra másolva!

A hírtévé helyszíni tudósítása szerint sok család órákig állt sorban, hogy feljusson a várost elhagyó vonatokra, és az ország biztonságosabb részeibe utazzon. A 950 ezres lélekszámú városból már 70 ezren elköltöztek – állítják a steparatisták.

A szakadár erők védelme még nem omlott össze a támadó ukrán erőkkel szemben, bár a város repülőterét az ukrán hadsereg ellenőrzi, amelynek vezetése közölte, hogy „csúnya meglepetést” készítenek elő a szeparatistáknak.

Petro Porosenko elnök a napokban kijelentette, hogy minden egyes halott ukrán katonáért a szakadárok emberéletek százaival fognak fizetni. Leszögezte, egyetlen „terrorista” sem fogja elkerülni a felelősségre vonást, „mind megkapja, amit érdemel”.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál arról írt, hogy kijevi adatok szerint elérte a 40 ezret a kelet-ukrajnai „terrorellenes” műveletek térségéből kitelepítettek száma. A rendkívüli helyzetek kezelésével foglalkozó állami hivatal szerint a menekülteket a főváros, Kijev és több megye - köztük Harkiv, Zaporizzsje és Odessza - fogadta be.

A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium adatai szerint Oroszországban 321 ideiglenes elhelyezést biztosító táborban több mint 21 ezer, Ukrajnából érkezett menekültet fogadtak be szombatig, s számuk az utóbbi két nap alatt ezer fővel növekedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!