Több tucatnyi áldozata van az esőzéseknek

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy héten 45 ember halt meg a heves esőzések következtében Dél-Kínában, 21-et eltűntként tartanak nyilván - közölte a polgári ügyek minisztériuma legfrissebb összefoglalójában. A közeledő Rammasun nevű tájfun miatt csütörtökön a legmagasabb, vörös viharjelzést adta ki az országos meteorológiai központ.
Vágólapra másolva!

úlius 10-től hét tartományi jogú régióban több mint 8 millió 800 ezer embert ért kár és több mint 400 ezer embert kellett evakuálni, biztonságosabb helyre költöztetni. A romba dőlt házak száma meghaladja a 63 ezret, csaknem 45 ezer hektár termőföldön vált betakaríthatatlanná a termés. A közvetlen anyagi kárt 5,21 milliárd jüanra (193,1 milliárd forint) teszik.

A csütörtöki időjárási katasztrófák közül a legsúlyosabbat Szecsuan tartományból jelentették, ahol az országos autópálya egy szakaszán - egy hegyoldal megbomlása miatt - 3 ezer köbméter föld és sziklatörmelék zúdult kilenc autóra, illetve teherautóra. 11 ember meghalt, 19 súlyosan megsérült.
A kínai meteorológusok azt valószínűsítik, hogy a Dél-Kína irányába 20-25 kilométeres óránkénti sebességgel tartó Rammasun tájfun helyi idő szerint pénteken dél körül érheti el az ország partjait Hajnannál, vagy Kuangtungnál. A várhatóan több mint 140 kilométeres óránkénti széllel kísért vihar felhőszakadásokat, heves esőzéseket hoz olyan területekre is, ahol a folyók már kiléptek medrükből.

A meteorológiai központ a városokban áradások, a hegyvidéki területeken földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetett. A térségben a halászhajókat visszahívták a kikötőkbe, egyes vasútvonalakon leállították a vonatközlekedést.

A napokban még a Fülöp-szigeteken járt Rammasun számlájára a délkelet-ázsiai országban 38 ember halálát írták, legalább 8 embert még keresnek. A trópusi ciklon itt 7 ezer házat rombolt le és 19 ezerben okozott károkat. Több mint 530 ezren vannak menedékszállásokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!