Moszkva elfogadja a segélyszállítmányához szabott ukrán feltételeket

Vágólapra másolva!
Oroszország elfogadja azokat a feltételeket, amelyeket Kijev támasztott a Kelet-Ukrajnának szánt orosz humanitárius segély célba juttatásával kapcsolatban. Közben egy nap alatt öt kelet-ukrajnai települést foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők a szeparatistáktól a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet során.
Vágólapra másolva!

Közleményében az orosz külügyminisztérium „értetlenségét” fejezte ki, amiért Kijevben továbbra is azt állítják, hogy az útvonalat illetően még nem történt meg az egyeztetés. Az orosz közlés szerint ugyanis Moszkva elfogadta az ukrán feltételeket.

„Annak érdekében, hogy humanitárius segítséget nyújtsunk az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye lakosainak, az ukrán féllel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) egyeztetve Oroszország humanitárius szállítmányt indított útnak, amely egyebek között élelmiszert, gyógyszert, áramfejlesztő berendezéseket tartalmaz” – olvasható a közleményben.

Minden részletben megegyeztek

A 262 kamionból álló konvojnak olyan határátkelőn kell áthaladnia, amely az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt áll, nevezetesen az oroszországi Belgorod és az ukrajnai Harkiv megye határán lévő Sebekino-Pletnyevka átkelőhelyen keresztül.

Elfogadták a többi feltételt is, amelyekhez Kijev ragaszkodott a szállítmány útvonalát, ellenőrzését és más részletkérdéseket illetően – hangoztatták Moszkvában, hozzáfűzve, hogy az orosz-ukrán határtól a szállítmány az ICRC égisze alatt folytatja útját.

Több települést is visszafoglaltak

Egy nap alatt öt kelet-ukrajnai települést foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők a szeparatistáktól a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet során.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerint „semlegesítettek harminc terroristát és az orosz hadsereg speciális különítményének egy csoportját”.

Kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a terrorellenes erők jelenleg a megyeszékhelyek, azaz Donyeck és Luhanszk, valamint Horlivka, Pervomajszk és Illovajszk környékén készülnek támadásba lendülni a szeparatisták ellen.

Megerősítette, hogy Horlivkánál az ukrán hadseregnek sikerült egy fontos útszakaszt ellenőrzése alá vonnia, amivel körbezárták és elvágták a Donyeck megyei városban tartózkodó szakadárokat a többi szeparatista egységtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!