A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Washington megkezdte az iraki kurdok felfegyverzését

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megkezdte az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoport ellen harcoló iraki kurd erők közvetlen felfegyverzését.
Vágólapra másolva!

Washington korábban kitartott azon álláspontja mellett, hogy kizárólag a bagdadi kormánynak szállít fegyvereket, az Iszlám Állam azonban az utóbbi hetekben súlyos csapásokat mért a kurd önvédelmi erők, a pesmergák állásaira.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen fegyverekről van szó, a név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékesek még azt sem árulták el, melyik kormányügynökség felelős a fegyverszállításokért, egyikük mindössze annyit mondott, hogy nem a védelmi minisztérium. Annyi bizonyos, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az utóbbi évtizedekben több hasonló felfegyverzési programot is végrehajtott titokban.

Az egyik tisztségviselő elmondta: a kormányzat is közel áll ahhoz, hogy jóváhagyja a Pentagonnak a kurdok felfegyverzésére vonatkozó terveit.

A hadseregtől zsákmányoltak

Az Iszlám Állam felszerelése sokkal modernebb a híres kurd harcosokénál, a pesmergákénál, akik főleg a szovjet időkből származó 12,7 mm-es géppuskákkal és elöregedett T-55-ös tankokkal rendelkeznek a brit Daily Mail szerint.

A dzsihádisták az iraki hadseregtől zsákmányolták a fegyvereiket gyors előrenyomulásuk során, amikor a katonák fejveszett menekülés közben hátrahagyták az amerikaiaktól kapott tüzérségüket és páncélozott járműveiket.

Az Iszlám Állam emellett értékes olajmezőket is elfoglalt, és komoly anyagi támogatást kap az öbölállamokból – egyes becslések szerint 1,2 milliárd fontnyi vagyont halmozott fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!