Magyarországnak Ukrajnával kellene foglalkozni, nem az Iszlám Állammal

Loretta Napoleoni olasz újságíró Iszlám Állam szakértő olasz újságíró Iszlám Állam szakértő
Loretta Napoleoni
Vágólapra másolva!
A nyolcvanas években közgazdászként a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott a forint konvertibilissé tételén, a kilencvenes években a terrorizmus közgazdasági és pénzügyi struktúráját kutatta. Loretta Napoleoni olasz újságíró ma már a terrorizmus nemzetközi hírű szakértője, több könyv szerzője. Legújabb kötetében azt próbálja bebizonyítani, hogy az Iszlám Állam több, mint amit a nyugati média lát belőle. Az Origónak adott interjújában elárulta, miért csatlakoznak európai fiatalok az Iszlám Államhoz, és miért elhibázott döntés csapatokat küldeni Irakba.
Vágólapra másolva!
  • Az Iszlám Állam célja, hogy nemzetet építsen, ebbe nem fér bele a multikulturalizmus.
  • Tudatosan tervezték internetes propagandájukat, ennek akár a blogolás is része.
  • Magyarország hibát követ el, ha katonákat küld Irakba.
  • Az egyetlen megoldás, ha a nyugati világ nem avatkozik közbe.

Tíz éve még ön az iraki al-Kaida alapítójáról, az-Zarkaviról írt könyvet. Az iszlamista főnixben úgy fogalmaz, a nyugati hírszerzés hibázott, amikor nem foglalkozott az Iszlám Állammal. Miben látja a különbséget a két szervezet között?

Amikor elkezdtem az Iszlám Állammal foglalkozni, már akkor észrevettem, hogy valami egészen különlegeset visznek véghez Észak-Irakban. Pedig egy éve még senki nem figyelt rájuk, a kiadóm is úgy gondolta, hogy csak elektronikus formában adjuk ki a könyvet, mert senkit nem fog érdekelni. Azóta persze kiderült, hogy ez egyáltalán nem így van. A legfontosabb különbség az, hogy míg az al-Kaidát az egyéni érdekek mozgatták, addig az Iszlám Állam a patriotizmusra épít, új államot akar. Éppen ez teszi olyan vonzóvá a fiatalok számára, ezért tudott egy év alatt ekkora szervezetté nőni.

Loretta Napoleoni a nyolcvanas években Magyarországon élt Fotó: Bielik István - Origo

A szíriai és az iraki fiataloknak ez valószínűleg jó hívószó, de mi veszi rá azokat a nyugati huszonéveseket, akik a Közel-Keletre utaznak, hogy csatlakozzanak?

Ezek a fiatalok két kultúra között nőttek fel, de egyikben sem érzik otthon magukat. Vonzza őket a szülőföldjük, de semmit nem tudnak arról, milyen is ott az élet. Az Iszlám Állam azt üzeni, hogy szükség van rájuk, építsék fel együtt a „muszlim utópiát”, amiről a nagyszüleik és a dédszüleik álmodtak. Ez rendkívül csábító tud lenni.

A huszonéves fiatal férfiaknak talán, de 16 éves lányok is útra kelnek.

Higgye el, ezek a lányok nagyon éretlenek és tudatlanok, ráadásul Nyugaton nőttek fel, ahol csak a külsőség számít. Ezt az Iszlám Állam pontosan tudja, és nagyon tehetséges toborzókat alkalmaz. Van köztük egy brit nő, aki blogot vezet arról, milyen fantasztikus élete van a kalifátusban. Ír arról, mit főz esténként a férjének, hogyan neveli a gyermekeit, milyen boldogságot jelent neki, hogy egy harcos felesége lehet. Lehet, hogy ez nekünk furcsa, de ezeket a fiatal lányokat teljesen meg lehet babonázni. Az Iszlám Állam azt üzeni nekik, hogy ha Szíriába vagy Irakba jönnek, és hozzámennek egy katonához, gyermekeket szülnek nekik, akkor ők lehetnek egy új nemzet alapítói.

A kalifátusban már a kezdetektől tudatosan használják a közösségi médiát Forrás: Iszlám Állam

Az Iszlám Állam rendkívül ügyesen használja az internetet és a médiát. Tudatosan alakították így?

Igen. Nekem nem is az a hihetetlen, hogy a nyugati fiatalokat ilyen könnyen magukhoz tudják csábítani, hanem az, hogy a kalifátus vezetői mindig is tisztában voltak az internet hatásával. Igaz, ez nem volt nehéz, hiszen a Szíriában hozzájuk csatlakozó fiatal muszlimok többsége informatika szakot végzett.

Lehet, hogy az üzenetek egy része vonzó a fiataloknak, de mi a helyzet az erőszakkal? A lefejezésekkel, a gyilkosságokkal? Ezek is ugyanazt a célt szolgálják?

Az a propaganda nem nekik szól, hanem nekünk, a Nyugatnak, az ellenségnek. Egyébként pedig melyik huszonévesnek ne lenne vonzó a katonáskodás? Hiszen így egy testvériség részesei lehetnek. Olyan ez, mint egy csapatépítő tréning.

Azért a csapatépítő tréningeken senkit nem fejeznek le.

Ahogy mondtam, az erőszak nem a muszlimoknak szól, hanem nekünk. A lefejezések nekik nem számítanak, hiszen az ellenséggel végeznek. A muszlim fiatalok az olyan videókra figyelnek, mint amit tavaly júniusban publikált az Iszlám Állam: egy harcos áll egy gyönyörű kert közepén, és tökéletes angolsággal arról beszél, milyen tökéletes élete van a kalifátusban.

Az iszlamista főnix című könyvében az Iszlám Állam céljaival foglalkozik Fotó: Bielik István - Origo

A könyvében az ókori Róma alapításához hasonlítja az Iszlám Állam létrejöttét. Nem túlzás ez?

Ezzel csak a szabin nők elrablására utaltam, hiszen az Iszlám Állam harcosai is gyakran választják azt a taktikát, hogy feleségül veszik a nőket a meghódított területeken. A helyieket partnerként kezelik, igyekeznek nekik jobb életkörülményeket biztosítani, csatornáznak, beoltják a gyerekeket. Mindez a propaganda része.

Mint a síiták legyilkolása?

Amit tesznek, az természetesen népirtás. Mögötte viszont ugyanaz az ideológia áll. Egy új nemzetet nem lehet multikulturalizmusra építeni, csak úgy működhet, ha mindenki ugyanahhoz az etnikai csoporthoz tartozik, és ugyanannak a vallásnak a híve. A síitáknak is éppen ezért ajánlják fel, hogy térjenek át, és akkor megmenekülhetnek. A síiták és a szunniták közötti harc sokkal régebbi, mint az Iszlám Állam.

Az ókori Róma Európa központja, a civilizáció terjesztője lett. Megtörténhetne ugyanez a Közel-Keleten?

Az Iszlám Állam természetesen sosem lehet egy új Róma, de új erő, új állam még igen. A Közel-Kelet egésze lángokban áll, a térképet előbb-utóbb újrarajzolják, ebben még kaphat szerepet.

A túszok lefejezése csak a Nyugatnak szól Forrás: LIVE HD

Vannak arra becslések, mekkora lehet az Iszlám Állam vagyona?

Pontos adat nincs. Talán évi kétmilliárd dollár a bevételük, talán több. Csak az biztos, hogy a pénz beáramlása folyamatos, nem lehet megakadályozni.

Magyarországon a parlament most fog arról szavazni, hogy katonákat küldjünk az Iszlám Állam ellen. Ez a jó taktika?

Nem. Szerintem a miniszterelnökük ebben téved. Nem lenne szabad belekeveredni, ez az ő harcuk, az ő földjük, nincs hozzá közünk.

A nemzetközi közösség és a magyar kormány is úgy gondolja, azért van erre szükség, mert az Iszlám Állam veszélyt jelent.

Mire jelent veszélyt? Magyarországra? Miért tenné? A valódi ok a nyugati országok hadseregeinek jelenlétére az, hogy megvédjék a térségbeli szövetségeseiket. Egy olyan rezsimet védünk, ami ugyanannyira visszataszító, mint maga az Iszlám Állam: Szaúd-Arábiát. Egy olyan országot, ahol a nők nem vezethetnek, és minden pénteken lefejezéseket tartanak a főtéren. Mivel barbárabb az Iszlám Állam, mint a szaúdi rezsim? Ez álszentség, és éppen ezért nem szeretnek minket a muszlimok.

Ön szerint a katonai beavatkozással megnőhet Magyarországon a terrorfenyegetettség?

Mindenképpen, és azzal sem védekezhetnek, hogy ez egy kis ország. Dánia is az, és nézze meg, mi történt Koppenhágában. Nem csak a nagy országok vannak veszélyben.

Loretta Napoleoni szerint az a megoldás, ha nem avatkozunk közbe Fotó: Bielik István - Origo

Akkor mi lenne a megoldás? Hogyan tudnánk garantálni a biztonságot?

Az igazság az, hogy Európa biztonságát a második világháború vége óta azok a közel-keleti rezsimek garantálják, amelyek barátságban állnak a Nyugattal, saját népüket viszont elnyomják. Az Iszlám Állam most ezt pusztítja el. Ha tehát a reálpolitikát nézzük, akkor szárazföldi támadást kellene indítani a régióban, és gyarmatosítani, bevezetni a saját rendszerünket, és több száz évre ottmaradni. Ez természetesen képtelenség. Az alternatíva az, ha hagyjuk, hogy megvívják a saját háborújukat. Nem szabad közbeavatkoznunk, nekik kell megtalálniuk az egyensúlyt. Csakhogy ez sem fog megtörténni, amíg az emberek Európában azt hiszik, hogy demokráciában élnek.

Ezt hogy érti?

Ha a miniszterelnökük azt mondja, azért küld csapatokat Irakba, hogy megvédje Magyarország és a világ biztonságát, akkor hazudik. Ilyen csak egy áldemokráciában történhet. Egy valódi demokráciában a magyar miniszterelnök a magyarok érdekeit nézné, nem pedig Washingtonét. Annyira elfoglal minket az Iszlám Állam elleni harc, hogy nem vesszük észre a valódi problémákat. Szerintem az önök miniszterelnökének Ukrajnával és az ottani háborúval kellene foglalkoznia, ha valóban a magyarok érdekeit akarja szolgálni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről