A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Csehországban a jelenlegi menekülthullámmal kapcsolatban nincs semmiféle biztonsági probléma, és a kormány ura a helyzetnek - jelentette ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök csütörtökön a cseh parlamentben, egy képviselői interpellációra válaszolva.
Vágólapra másolva!

"Jelenleg őrizetbe vesszük mindazokat az illegális migránsokat, akik törvényellenesen lépnek a Cseh Köztársaság területére. A hatályos törvények szerint járunk el" - válaszolta Sobotka egy ellenzéki képviselő kérdésére. Azt mondta: amennyiben az őrizetbe vett külföldiek más Európai Uniós tagállam területén léptek be az unióba, akkor a cseh hivatalok visszaküldik őket az adott országba. Ha Csehországban menedéket kérnek, akkor viszont táborokba viszik őket, és megindul az ilyenkor szokásos hivatalos eljárás.

Bohuslav Sobotka Forrás: AFP/John Thys

1500 menekültet fogadnak be

"Ha önök kinn járnak az utcáinkon, vagy ha megnézik a cseh határokon kialakult helyzetet, akkor láthatják, hogy a biztonsági helyzet ellenőrzésünk alatt van" - szögezte le Sobotka. A kormányfő megerősítette, hogy 2017 végéig Csehország mintegy 1500 menekültet szándékozik befogadni, ebből 400-at az idén. "Az első menekülteket szeptemberre várjuk" - jegyezte meg a miniszterelnök.

Elégedetlenek az olaszokkal és a görögökkel

Sobotka megismételte szerdai kijelentését, miszerint Csehország elégedetlen a schengeni határ olaszországi és görögországi védelmével, s intézkedéseket követel eben az irányban. Ugyancsak követeli, hogy a tagállamok tartsák be a menekültekkel kapcsolatos visszaadási szerződést. A cseh kormány szerint az Európai Uniónak haladéktalanul tárgyalásokat kellene kezdenie az észak-afrikai államokkal, ahonnan a legtöbb illegális migráns érkezik Európába, hogy területükön tartós jelleggel menekülttáborokat létesítsenek. "Hajlandóak vagyunk ehhez anyagi eszközökkel hozzájárulni" - hangsúlyozta Sobotka.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!