Portugália
ÉLŐ
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Kiszállt az elnökjelöltségért folyó küzdelemből két republikánus jelölt. Chris Christie és Carly Fiorina visszalépésével így már csak heten vannak versenyben, köztük Donald Trump.
Vágólapra másolva!

Feladta a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért folytatott küzdelmet szerdán Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója. Ezzel tovább szűkült Donald Trump milliárdos üzletember riválisainak köre.

Távozásukkal hétre csökkent a republikánus párti oldal eredetileg 17 fős jelöltaspiránsi mezőnye.

Chris Christie egyik vezető tanácsadója közölte, hogy a kormányzó kiszáll a versenyből, miután az előző nap megtartott New Hampshire-i előválasztáson

csak a hatodik helyen végzett,

mindössze 7,6 százaléknyi szavazatot szerezve a republikánus elnökjelölt-aspiránsok sorában, holott jelentős forrásokat összpontosított kulcsfontosságúnak mondott New Hampshire-i szereplésére.

Chris Christie New Jersey-i kormányzója feladta Forrás: AFP/Getty/Andrew Burton

Ezzel az eredménnyel valószínűtlenné vált, hogy részt vehessen a republikánus oldal következő vitájában, és kampányfinanszírozási forrásai is elapadnának.

Facebook-on üzentek

Az 53 éves Christie Facebook-üzenetben köszönte meg a támogatást híveinek és kampánya résztvevőinek.

- írta üzenetében New Jersey állam kormányzója.

I ran for president with the message that the government needs to once again work for the people, not the people work...

Közzétette: Chris Christie2016. február 10.

A 61 esztendős Carly Fiorina szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy felhagy a kampánnyal. A republikánus térfél egyedüli női indulója mintegy 4 százaléknyi szavazatot tudott csak begyűjteni, és ezzel hetedik lett a hosszas előválasztási folyamat második állomásán.

- Bár ma visszavonom jelöltségemet,

azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik nem hajlandóak elfogadni a számukra már működésképtelen jelenlegi helyzetet - hangoztatta nyilatkozatában az üzletasszony Fiorina.

Az amerikaiak felforgatnák a politikát

A keddi New Hampshire-i előválasztást a republikánusoknál Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg.

Sanders mögött Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett.

Trump és Sanders győzelme az elemzések szerint arról tanúskodik, hogy

az amerikai szavazók jelentős részét nyugtalanítja a lassú gazdasági kilábalás, a növekvő bevándorlás, az Egyesült Államok szerepének változása,

és ezért mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék "felforgatni" az amerikai politikát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről