Utolsó vita a brit népszavazás előtt

brexit, európai unio, anglia, nagy britannia, politika, brit, kilépés
Pro-Brexit flags fly from a fishing boat moored in Ramsgate on June 13, 2016. Britain's opposition Labour Party today scrambled to make the case for Europe to its members as world stock markets slipped amid concern over a British exit from the EU in a knife-edge referendum next week. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
A gazdaság és a bevándorlás kérdésében csaptak össze a brit EU-tagság és a kilépés hívei a kampány utolsó, eddigi legnagyobb televíziós vitájában.
Vágólapra másolva!

Az éjszakába nyúló vitát hatezer fős közönség előtt a Wembley stadion melletti sportcsarnokban rendezték, és a BBC televízió politikai újságírói vezették.

Ellenzéki a legfőbb szövetséges

A kilépésért kampányoló tábor vitacsoportját a konzervatív párti Boris Johnson, London volt polgármestere, a bennmaradás mellett érvelő politikuscsapatot Johnson munkáspárti utódja, Sadiq Khan, London májusban megválasztott jelenlegi - egyben első muszlim - polgármestere vezette.

Cameron legfőbb EU-párti szövetségese Forrás: AFP/Leon Neal

Johnson a szintén konzervatív párti kormányfő, David Cameron EU-párti álláspontjával szemben kampányol a kilépésért, Khan, aki a Munkáspárt, a legnagyobb ellenzéki brit politikai erő tagjaként lett

London polgármestere Cameron egyik legfőbb szövetségese a népszavazási kampányban.

Brexit-párti érvek

Johnson szerint a jelenlegi kiegyensúlyozatlan bevándorlási rendszer korlátozás nélküli hozzáférést enged az EU-társállamok 510 millió állampolgárának a brit munkapiachoz, miközben eltaszítja a máshonnan érkezőket, akik hatalmas mértékben hozzájárulhatnának például a brit állami egészségügyi ellátó szolgálat működéséhez.

Boris Johnson a kilépés mellett érvelt Forrás: AFP/Oli Scarff

A volt londoni polgármester megismételte, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, 2020-ra az ausztrál rendszerhez hasonló, pontozásos módszerre alapuló bevándorlási szabályozást honosítana meg az uniós tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben.

Ez véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának,

jóllehet a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőleg az új szabályozás nem vonatkozna. A tervezett kritériumok között szerepel az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése, és az, hogy minden jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen.

Sántít az ausztrál hasonlat

Sadiq Khan erre a javaslatra reagálva megjegyezte, hogy Ausztráliában a lakosság arányában számolva kétszer akkora a bevándorlás, mint Nagy-Britanniában.

A londoni polgármester szerint a bevándorlásból Nagy-Britanniának hatalmas gazdasági, kulturális és társadalmi előnye származik,

és köszönet illeti az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben dolgozó 130 ezer külföldi EU-munkavállalót, ugyanúgy, mint a brit oktatásban vagy az építőiparban alkalmazott uniós polgárokat. Khan a bevándorlók elleni gyűlöletkeltéssel vádolta Boris Johnsont, és hazugságnak nevezte a Brexit-tábor kampányának azt a visszatérő elemét, hogy Törökország rövid időn belül csatlakozik az EU-hoz.

Megkezdődött a visszaszámlálás Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A csütörtöki népszavazás előtt több televíziós vita már nem lesz a két tábor között, és szerdán a kampány befejeződik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!