A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kínát felbosszantotta Trump megjegyzése Tajvanról

Donald Trump Holds Media Availability In Portsmouth, New Hampshire GettyImageRank1 GETTY Trump bestof topics topix toppics toppix
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Megkérdőjelezte a Peking által évtizedek óta vallott "egy Kína" elvet Donald Trump megválasztott amerikai elnök, ami felbosszantotta a kínai vezetést. Azt mondták: így nem lesz egészséges és stabil viszony Kína és az Egyesült Államok között.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány "komoly aggodalmának" adott hangot Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétvégi kijelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államoknak újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát, és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az "egy Kína"-elvhez.

Donald Trump vihart kavart Tajvannal kapcsolatos kijelentésével Forrás: AFP/2011 Getty Images/Matthew Cavanaugh

Az "egy Kína"-politika az amerikai-kínai viszony fontos alapja, amit ha lerombolnak,

- mondta Keng Suang kínai külügyi szóvivő. Kína arra kéri az új amerikai vezetést, hogy értse meg a tajvani kérdés jelentőségét.

A megválasztott amerikai elnök a Fox Newsnak beszélt a minap arról, hogy amerikai-kínai kapcsolatokat több mint 30 éve meghatározó "egy Kína"-politika nem szolgálja az amerikai érdekeket. Trump előzőleg azzal bosszantotta fel Pekinget, hogy fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök hívását.

A Kínai Kommunista Párt által ellenőrzött The Global Times tudatlannak és naivnak nevezte Trumpot megjegyzései miatt. Peking szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta valójában önálló életet élő szigetre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!