Trump meghívta az izraeli kormányfőt Washingtonba

Trump beiktatása 2017
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: (L-R) U.S. President Donald Trump takes the oath of office as his wife Melania Trump holds the bible and his son Barron Trump looks on, on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Donald Trump meghívta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt Washingtonba. A minap hivatalba lépett új amerikai elnök és az izraeli kormányfő vasárnap beszélt telefonon: egyeztetésükön szóba került Irán és az Iszlám Állam kérdése is.
Vágólapra másolva!

Donald Trump meghívta Washingtonba Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, a látogatásra várhatóan február elején kerül sor – közölte a Fehér Ház. Trump vasárnap telefonon beszélt az izraeli kormányfővel, ekkor hívta meg őt az Egyesült Államokba.

Donald Trump eskütétele, ő az Egyesült Államok 45. elnöke Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla

A fehér házi közlemény szerint az elnök kiemelte, milyen

fontosnak tartja az Izraellel folytatott katonai, hírszerzési és biztonságpolitikai együttműködést, amely tükrözi a két ország közötti "mély és megbonthatatlan partneri kapcsolatot".

A telefonbeszélgetés során kitértek a palesztin–izraeli tárgyalásokra is, és Donald Trump kifejtette ezzel kapcsolatos álláspontját, miszerint csak az érintett felek közvetlen tárgyalásai vezethetnek megbékéléshez. Az amerikai kormányzat szorosan együttműködik majd Izraellel ennek érdekében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Forrás: AFP/DPA/Jens Buttner

A két politikus egyetértett abban, hogy továbbra is szoros konzultációkat folytatnak egy sor, a térséget érintő kérdésben, beleértve "az Irán által képviselt fenyegetést". Az elnök megerősítette, hogy

Korábban a nap folyamán Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője egy közleményében arról számolt be, hogy az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről folyó tárgyalások még kezdeti szakaszukban vannak – ezt a lépést Trump elnökválasztási kampányában helyezte kilátásba.

Az Egyesült Államok új elnöke nemrég arról is nyilatkozott, hogy találkozót tervez a kanadai kormányfővel és a mexikói elnökkel, hogy megkezdjék a tárgyalásokat az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között 1994-ben létrejött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény felülvizsgálatáról, valamint a mexikói–amerikai határon építendő falról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről