A szerbek megállították a Koszovóba tartó különleges vonatot

politics transport Horizontal
A local station worker looks on at the main railway station in Belgrade on January 14, 2017. A train from Russia, decorated with the Serbian flag and artwork featuring Serbian churches, monasteries and medieval towns, plans to begin trips traveling from Belgrade to Kosovska Mitrovica, for the first time since the 1998-99 war. / AFP PHOTO / OLIVER BUNIC
Vágólapra másolva!
Még Szerbia területén megállították Aleksandar Vucic szerb kormányfő utasítására azt a személyvonatot, amelyet a pristinai kormány tiltakozása ellenére szombaton indítottak Belgrádból Koszovó északi részébe.
Vágólapra másolva!

Vucic rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: azért állíttatta le a vonatot, hogy elkerüljön egy nagyobb konfliktust.

A vonat húsz nyelven hirdeti, hogy Koszovó Szerbiához tartozik Forrás: AFP/Oliver Bunic

"A (koszovói) albánok és különleges egységeik a nap folyamán megpróbálták aláaknázni a vasúti síneket a Belgrádból elindult szerelvény vonalán, ezután pedig kivezényelték a különleges alakulataikat, hogy összecsapásokat provokáljanak" – jelentette ki Vucic, aki szerint a rendőrség le akarta tartóztatni a vonatvezetőt és az utasokat is.

Megvédik a koszovói szerbeket

Vucic emellett arra figyelmeztette Pristinát, hogy Szerbia megvédi a koszovói szerbeket az ellenük készülő albán provokációktól.

– mondta. Ígéretet tett, hogy a történtekről tájékoztatni fogja Moszkvát, Pekinget, és Washingtont. Vucic hozzátette, hogy korábban már értesítette az EU-t is, de csalódott a brüsszeli reagálás miatt.

A személyvonatot 10 kilométerre a koszovói határtól, Raska városánál állították meg.

Koszovóban provokációnak tartják

Hashim Thaci koszovói elnök a nap folyamán utasította Skender Hyseni belügyminisztert és Shpend Maxhuni rendőrfőkapitányt, hogy még a koszovói határon "mindenáron" tartóztassák fel a Belgrádból Kosovska Mitrovicába tartó vonatot, amelyet Pristina provokációnak és szuverenitása agresszív megsértésének nyilvánított.

Koszovói sajtóértesülések szerint a Donje Jarinje határátkelőhelyen jelentősen megnövelték a rendőrségi erőket, és csatlakoztak hozzájuk a Rosu különleges rendőri alakulat tagjai is.

A vasúti szerelvény oldalán húsz nyelven szerepel a "Koszovó Szerbia (része)" felirat.

Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt – a Magyar Honvédség résztvételével – működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) tevékenykedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!