A brazilok szerint államcsíny, amit a venezuelai elnök művel

Vágólapra másolva!
Államcsínynek nevezte a brazil külügyminiszter kedden Nicolás Maduro venezuelai elnök döntését az alkotmányozó nemzetgyűlést összehívásáról.
Vágólapra másolva!

"Államcsínynek tartom Nicolás Maduro elnök döntését az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról. Ez a demokratikus rend újabb megsértése, s ellenkezik a venezuelai alkotmánnyal.

Az a gond, hogy ez az alkotmányozó nemzetgyűlés, amelyet Maduro összehívott, egyáltalán nem olyan, mint a brazil alkotmányozó nemzetgyűlés, ahol minden polgár szavaz, és megválasztja képviselőit. Venezuelában e testület megalakításával az államfő befolyása alatt álló társadalmi mozgalmakat bíztak meg, és az

" - fejtette ki álláspontját Aloysio Nunes Ferreira brazil külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

Nicolás Maduro helyi idő szerint hétfőn elnöki rendeletet adott ki az alkotmányozó nemzetgyűlés megalakításáról. E testület

megváltoztathatja az ország berendezkedését, az alkotmányt, hatalmi intézményeket oszlathat fel és választásokat írhat ki.

Az ellenzék elítélte az elnök döntését. Szerintük Maduro így próbál hatalmon maradni, háttérbe akarja szorítani a parlamentet, amelyben az ellenzék van többségben, és el akarja kerüli az előrehozott elnökválasztás megtartását.

Venezuelát története legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult, a boltok polcai kiürültek, sok helyen a termelés is leállt.

Az ellenzéki erők 2015-ben elsöprő győzelmet arattak a parlamenti választáson, de a kormányt továbbra is az elnök irányítja, és a legtöbb állami intézményben is Maduro hívei vannak többségben. Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációk idején eddig

29 haltak meg, a sérültek száma több száz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!