A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új-zélandi terrortámadás: a titkosszolgálatokat is átvizsgálják

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjének autójában lévő fegyverekről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A legtöbb embert megölő férfi ausztrál állampolgár.
Vágólapra másolva!
A legmagasabb szintű kormányvizsgálatot rendelték el Új-Zélandon, miután március 15-én egy 28 éves ausztrál férfi berontott két mecsetbe, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imádkozókra. A terrortámadásban ötvenen meghaltak. Az új-zélandi kormány azt akarja kideríteni, hogyan juthatott fegyverekhez a támadó, és hogyan kezelte a terrortámadást a biztonsági és titkosszolgálat.
Vágólapra másolva!

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő hétfőn a christchurchi terrortámadás körülményeinek kiderítésére rendelte el a legmagasabb szintű vizsgálatot.

A miniszterelnök bejelentése szerint a vizsgálóbizottság annak jár utána, hogy miképpen történhetett meg a március 15-ei terrortámadás, a támadó hogyan jutott fegyvereihez, illetve hogyan cselekedtek a biztonsági és a titkosszolgálatok. A vizsgálatban részt vesz a biztonsági titkosszolgálat, a kormány kommunikációs biztonsági irodája,

a rendőrség, a vám- és a bevándorlási hivatal is.

Ezeket a fegyvereket találták a terrorista autójában Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Szakértők a támadással kapcsolatban felvetették, hogy

a hatóságok inkább a dzsihadista alapú terrorcselekedetekre összpontosítottak,

semmint az egyre jelentősebb mértékű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalomra.

A történtek gyanúsítottja egy 28 éves ausztrál fehér fajvédő, akit gyilkossággal vádolnak. Várhatóan április 5-én kell megjelennie a bíróság előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!