Elkezdődött az ukrán elnökválasztás első fordulója

Ukrajna, választás
Készülődés a választás előtti napon Ukrajnában
Vágólapra másolva!
Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója.
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel, ami rekordszámú a független Ukrajna történelmében.

A választásokon hivatalosan 35,6 millió ukrán választó vehet részt,

ám ebbe beleszámolták a megszállt területeken - a Krím félszigeten, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár népköztársaságokban - élőket is, ahol viszont nem rendezik meg a választást, így valójában körülbelül 30 millióan fognak részt venni a voksoláson.

Csaknem 316 ezren jelentkeztek át más választókerületbe szavazni.

A központi választási bizottság a választásokra összesen 2344 külföldi megfigyelőt regisztrált 19 nemzetközi szervezettől és 17 országból.

Készülődés a választás előtti napon Ukrajnában Forrás: AFP/Vasily Maximov

Az előrejelzések szerint nem valószínű, hogy bármelyik jelölt is meg tudná szerezni a szavazatok több mint felét,

ezért minden bizonnyal még egy fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én.

A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

A legutóbbi felmérések alapján a legnépszerűbb jelölt Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer. Őt követi fej-fej mellett Petro Porosenko jelenlegi államfő és Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje.

Nyugodtan zajlik a szavazás

A helyszíni jelentések szerint nyugalomban zajlik a választás Ukrajnában az elnökválasztás első fordulójában, a befutásra esélyes jelöltek közül Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje már le is adta a voksát.

A rendőrség közlése szerint 39 ezer rendőrt vezényeltek ki a szavazókörökhöz a rend biztosítására. Csernyihiv megyében egy férfi Molotov-koktélt dobott az egyik szavazókörben a fülkébe. A tüzet eloltották, senki sem sérült meg, a férfit őrizetbe vették. A szavazás menetében az incidens nem okozott komolyabb fennakadást.

Közben az OPORA és a CSESZNO választásokkal foglalkozó ukrán civil szervezetek máris jeleztek néhány szabálysértést. Két szavazókörben Voliny, illetve Rivne megyében nem engedték be az OPORA megfigyelőit a nyitás előtti reggeli választási bizottsági ülésre.

Volt néhány szavazókör, amelyik késve nyitott ki, volt, ahol túl korán nyitották ki a szavazólapokat tartalmazó széfet, illetve olyan szavazókör is, amelyik nem kapott elég szavazólapot. Zsitomir megyében egy szavazókörben személyigazolvány nélkül szavaztak. Néhány helyen rejtett agitációt is feljegyeztek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!