Beindult a világ legnagyobb választási rendszere

vote voting Horizontal People line up to vote at a polling station during India's general election in Cooch Behar, West Bengal on April 11, 2019. - India's mammoth six-week general election kicked off April 11, with polling stations in the country's north
900 millió választópolgár szavazhat
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Indiában csütörtökön a parlamenti választás első szakasza. A hétszakaszos választás első körében húsz szövetségi tagállam és szövetségi igazgatás alatt álló régió 91 választási körzetében szavaznak.
Vágólapra másolva!

Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el, Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban - ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek - a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségbe helyezték. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását. Egyedül Cshattiszgarhban - ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában - mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

Több mint egy hónapig tart

Az indiai választás a demokratikus politikai rendszer legnagyobb vállalkozásának tekinthető: több mint egy hónapon keresztül, hét szakaszban adhatja le szavazatát a világ népességének több mint 10 százalékát kitevő, összesen mintegy

900 millió választásra jogosult indiai.

Narendra Modi Forrás: AFP/Tolga Akmen

Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) az újraválasztásért kampányolt, miután 2014-ben elsöprő győzelmet aratott az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) felett.

A közvélemény-kutatások szoros végeredményt jósolnak:

a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Rahul Gandhi vezette INC-nek nőtt a támogatottsága a kormány mezőgazdasági politikájával és a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliségi aránnyal kapcsolatos elégedetlenség miatt.

Rahul Gandhi Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Narendra Modi a nemzetbiztonságra fókuszáló kampánnyal igyekezett élét venni a bíráló hangoknak, és a választás előtti napokban már több közvélemény-kutató hajszálnyi többséget jósolt a kormányfő pártjának és szövetségeseinek.

A választás megkezdése után Modi Twitter-üzenetében arra buzdította a polgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el voksolni. Szerinte mindenütt az országban a BJP-nek kedvez a választási hangulat.

Május 23-ra lesz eredmény

A választásokon csak az alsóház, a Lok Szabha tagjairól döntenek az emberek: itt az 543 mandátumból legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson.

A szavazás május 19-ig tart, a voksok összesítése május 23-ra várható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!