Azzal vádolnak egy nyugalmazott tábornokot, hogy merényletet tervezett Indonéziában

Indonézia, tüntetés, Jakarta
Demonstrans involved in clash with police force after the rally to rejecting presidential election results turned into riots in Jakarta, on May 22, 2019. The clash triggered after mass demonstration in front of the Election Supervisory Agency (Bawaslu) office to rejecting the presidential election result by General Election Commission which announced that the incumbent president Joko Widodo (Jokowi) and his running mate Ma'ruf Amin win the election by 55,50% of votes, defeat his opponent Prabowo Subianto and his running mate Sandiaga Uno which obtain 44,50% votes. (Photo by Aditya Irawan/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az indonéziai rendőrség május végén közölte, hogy merényletet terveztek a nemzetbiztonsági miniszter, a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, valamint a hírszerzési hivatal vezetője ellen. Akkor hat embert őrizetbe vettek. A merényletekkel egy nyugalmazott tábornokot gyanúsítanak, aki az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt jelölt szövetségese volt.
Vágólapra másolva!

Az indonéziai sajtó ismertette annak az embernek a vallomását, aki a merényletek végrehajtója lett volna. Az illető a kihallgatás során azt mondta, hogy

a támadások értelmi szerzője Kivlan Zen nyugalmazott tábornok volt,

aki az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt jelöltnek, Prabowo Subiantónak volt a közeli szövetségese. Kivlan Zen először azt akarta, hogy ölje meg Joko Widodo újraválasztott államfőt, de utána elállt ettől, négy másik ember meggyilkolására utasította. Kivlan Zen

tagadja a vádakat.

Forrás: NurPhoto/Aditya Irawan/NurPhoto/Aditya Irawan

Az indonéziai rendőrség május végén közölte, hogy merénylet készülhetett négy magas rangú indonéziai tisztviselő, a nemzetbiztonsági miniszter, a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, valamint a hírszerzési hivatal vezetője ellen. Ezzel összefüggésben őrizetbe vettek hat embert.

Az április 17-ei elnökválasztási eredmények bejelentése után

az indonéz fővárosban tüntetések kezdődtek.

Az eleinte békés megmozdulások hamar erőszakba torkolltak. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

A zavargások a választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok hívei és a biztonsági erők között törtek ki, az összecsapásokban nyolc ember meghalt, és több százan megsebesültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről