A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Legalább tizennyolcan meghaltak az iraki tüntetéseken

tüntetés, Irak, Kerbela
Iraqi protesters burn items to block a road during clashes with security forces following an anti-government demonstration in the Shiite shrine city of Karbala, south of Iraq's capital Baghdad, on October 25, 2019. - Two dozen demonstrators were killed in renewed rallies across Baghdad and Iraq's south today by live rounds and tear gas, according to a national rights watchdog. (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább tizennyolcan meghaltak, és 865-en megsebesültek a kormányellenes megmozdulásokon keddre virradóan az iraki Kerbelában, a síiták szent városában. A biztonsági erők éles lőszerrel nyitottak tüzet a tüntetőkre – közölték egészségügyi és biztonsági források.
Vágólapra másolva!

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy ember halt meg, és további 53 pedig megsebesült a biztonsági erők lövéseitől.

Tüntetők Kerbelában október 25-én Forrás: AFP/-

A helybeliek hétfőn, immáron negyedik napja, vonultak az utcákra a kormányellenes tüntetések második hullámában, amelynek

októberben már 250 halálos áldozata volt.

A tiltakozók szerint a kormány és a politikai elit érzéketlen és korrupt. Noha az országban két év óta viszonylagos stabilitás volt érzékelhető, a zavargásokat a gazdasági nehézségek és a mindent átható korrupció váltotta ki. Irak 2003-tól 2017-ig volt külföldi megszállás alatt, közben polgárháború sújtotta az országot és az Iszlám Állam felkelése.

Hétfőn a fővárosban, Bagdadban három tüntető halt meg, és több mint 224 megsebesült, amikor összecsaptak a biztonsági erőkkel. A hadsereg éjféltől kijárási tilalmat rendelt el.

Szemtanúk szerint a katonák két bagdadi körzetben is botokkal támadtak tüntető diákokra.

A védelmi minisztérium közleményben elítélte a történteket, mondván, hogy ez túlkapás volt a katonák részéről. A dokumentum nem szólt arról, hogy megbüntetik-e őket.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok, akinek a párszövetsége a legtöbb helyet szerezte meg a tavalyi parlamenti választásokon, előrehozott választásokra szólított fel röviddel a bagdadi kijárási tilalom bejelentését követően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!