A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNHungary
07:30AtlétikaMaraton séta váltó
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Már több mint 10 ezren meggyógyultak Romániában

koronavírus románia
Védőmaszkot viselő idős ember egy bukaresti piacon.
Vágólapra másolva!
Meghaladta a tízezret Romániában kedden a koronavírus-fertőzésből kigyógyult páciensek száma, ami az eddig beazonosított fertőzöttek csaknem 60 százalékát teszi ki.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése is azt igazolta, hogy folytatódott az ismert aktív esetek számának három hete kezdődött lassú csökkenése.

Romániában a járvány április 29-én tetőzött több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel.

Mostanra számuk 6000 alá csökkent.

Napi 20 alá csökkent a halálos áldozatok száma

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkenésében - a gyógyultak egyre nagyobb száma mellett - főleg az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának folyamatos csökkenése játszott szerepet.

Védőmaszkot viselő idős ember egy bukaresti piacon Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Míg három hete naponta átlagosan 330 megbetegedést regisztráltak, az utóbbi héten számuk többnyire már 200 alatt volt. Kedden 155 új esetet jelentettek. Legutóbb március 26-án volt ennél kisebb a 24 óra alatt regisztrált új fertőzések száma.

A koronavírussal fertőzött romániai betegek közül eddig 1126-an haltak meg: míg a járvány április végi romániai tetőzése idején naponta 26 újabb áldozatot követelt a betegség, mostanra

az elhalálozások napi átlaga 19-re csökkent.

Félrevezetőek lehetnek a kedvező adatok

A május 14-én véget ért rendkívüli állapotot múlt pénteken veszélyhelyzet váltotta fel Romániában. Azóta az emberek szabadon közlekedhetnek a településeken belül, megnyíltak a parkok, a 15 ezer négyzetméter alatti bevásárlóközpontok, fodrászatok és fogorvosi rendelők. A két hónapos bezártság után jelentősen megélénkült - csaknem a járvány előtti szintre nőtt - a forgalom a romániai városok utcáin,

több helyütt a távolságtartási szabályokat megszegő emberek százai gyűltek össze megünnepelni az első szabad hétvégét.

A túlzásba vitt lazítás jelei mellett aggasztónak tartják a román hatóságok azt is, hogy a külföldön élő román állampolgárok újabb hulláma indult haza, amióta nem hatósági, hanem csak otthoni karanténba küldik a Romániába érkezőket. A határátkelőkön kialakult többórás torlódás is súlyos fertőzési kockázatot jelent.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a mostani jelentésekben szereplő kedvező adatok félrevezetők lehetnek, leghamarabb ennek a hétnek végén mutatkozhatnak meg az elmúlt napok lazításának negatív hatásai a koronavírus-fertőzések számában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!