Oroszországban egy hét alatt több mint 700 erdőtüzet oltottak el

erdőtűz
A Russian man stands near a forest in fire near village Dolginino on August 4, 2010. Russia's worst heatwave for decades shows no sign of relenting, officials warned as firefighters battled hundreds of wildfires in a national disaster that has claimed at least 40 lives. President Dmitry Medvedev has declared a state of emergency in seven Russian regions over the fires which have left tens of thousands of hectares of land ablaze and uprooted hundreds from their homes. AFP PHOTO / ARTYOM KOROTAYEV
Vágólapra másolva!
Oroszországban április 27. és május 3. között 134 843 hektár területen 717 erdőtüzet oltottak el - közölte honlapján hétfőn a légi oltásért felelős szövetségi szolgálat, az Avialeszoohrana.
Vágólapra másolva!

Az ország 85 régiójából az elmúlt héten 38-ban kellett felvenni a küzdelmet a lángokkal. 206 tűzesetet az emberi tényező okozta, egyebek között a száraz fű égetése terjedt át az erdőkre. Négy tűz villámcsapás miatt keletkezett.

Hétfőn 10 régióban 52 361 hektáron 41 erdőtűz égett, egyebek között a Bajkálontúli területen, a tuvai, a hakasz, a burját és az altaji köztársaságban, a Habarovszki területen, Amur és Uljanovszk megyében, valamint a zsidó autonóm régióban. Az erdőtüzek miatt eddig négy régióban vezettek be teljes vagy részleges rendkívüli állapotot. 56 régióban különleges tűzvédelmi készültség van érvényben.

Illusztráció Forrás: AFP/Artyom Korotayev

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hétfői egyik katasztrófavédelmi tanácskozáson támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy

szigorítsák meg a büntetést azok esetében, akik gyújtogatással próbálják meg elleplezni a tiltott fakitermelést.

Jevgenyij Zinyicsev a rendkívüli helyzetek minisztere, aki kritikusnak nevezte a Szibériában és az orosz Távol-Keleten kialakult helyzetet.

Kifogásolta, hogy Oroszországban az elmúlt két év alatt rendkívüli nagy kárt okozó tűzesetek miatt csak 19 személyt vontak felelősségre és bírságoltak meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban például egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki tiltott tűzrakásért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!