Legalább harmincan meghaltak törzsi harcokban Szudánban

Abdalla Hamdok
Sudanese Prime Minister Abdalla Hamdok speaks during a joint press conference with the German president in Sudan's capital Khartoum on February 27, 2020. - German President Frank-Walter Steinmeier arrived for a two-day official visit to Sudan. (Photo by ASHRAF SHAZLY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyik helyi segélyszervezet szóvivője szerint a mostani erőszakhullám azt követően tört ki, hogy a Falata törzshöz tartozók egy csoportja kirabolta az arab Rizeigat törzs juhászait Rumali településén. A szudáni átmeneti kormány tehetetlen a törzsi lázongásokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök szerint a kedden kitört és szerdán folytatódott összecsapások időközben már alábbhagytak. A térségben 24 órás kijárási tilalmat vezettek be, a hadsereg pedig erősítést küldött a helyzet lecsillapítására - közölte Hasim Mahmúd dél-dárfúri kormányzó.

Hamdokot tavaly augusztusban nevezték ki miniszterelnöknek egy átmeneti kormány élére, miután demokráciapárti tüntetők rákényszerítették a hadsereget arra, hogy mozdítsa el a hatalomból Omar el-Besir elnököt, és ültessen a helyébe egy civil kormányt. Több hónapi tárgyalás után

a hadsereg és a tüntetők augusztusban megállapodtak abban, hogy megosztják a hatalmat egymás között.

Eszerint az országot egy 11 tagú civil-katonai szuverén tanács és egy Hamdok vezette kormány irányítja három éven át. De a hadsereg tábornokai maradtak az ország tényleges vezetői, és kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy átadják a hatalmat a civil vezetőknek - írta az AP hírügynökség.

Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök Forrás: AFP/Ashraf Shazly

A 42 millió lakosú

Szudán a világ 25 legszegényebb államának egyike.

A mostani kormány igyekszik véget vetni az ország különböző tartományaiban zajló lázadásoknak, hogy lefaraghasson a költségvetés jelentős hányadát kitevő védelmi kiadásokból.

Dárfúrban többnyire nem arab felkelőcsoportok lázadtak fel a kartúmi vezetéssel szemben, a kormánycsapatok arab milíciák támogatásával vérbe fojtották a lázadást súlyos atrocitásokat követve el. A konfliktus 2003 óta ENSZ-becslések szerint mintegy 300 ezer ember életét követelte, több mint két és félmillió a menekültek száma. A régióban 2010 óta viszonylagos nyugalom uralkodik, már az utóbbi három évben ismét voltak szórványos összecsapások. Januárban legalább 65-en vesztették életüket és több mint ötvenen megsebesültek a térséget sújtó erőszakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!