Nem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában

koronavírus, vírus, járvány, Ukrajna,  maszk, védőfelszerelés, tömegközelekedés, busz, utazás
Védőmaszkot viselő utasok egy trolibuszon Kijevben.
Vágólapra másolva!
Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre is több mint 2100 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 121 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Közben az egészségügyi tárca felülvizsgálta a külföldi országok vörös és zöld zónába besorolását, Magyarországot a zöldben hagyta.
Vágólapra másolva!

A közölt adatok alapján az elmúlt napban Ukrajnában 2141 új esettel 121 215-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Harminc újabb halálesettel az áldozatok száma 2557-re nőtt, miközben eddig 57 114-en gyógyultak meg, közülük előző nap csak 380-an.

Jelenleg 61 544 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1731-tel nőtt egy nap alatt.

A fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-at múlt pénteken jegyezték fel.

Védőmaszkot viselő utasok egy trolibuszon Kijevben 2020. július 29-én Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

A legtöbb új beteget, 277-et - továbbá hat halálos áldozatot - az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből, a második legtöbbet, 189-et a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 13 370-et, a halottaké a 208-at.

Az ország legfertőzöttebb régiójában a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 154 esettel 14 510-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké öt újabb esettel 394-re.

Kárpátalján jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 7516, a halottaké három újabb áldozattal 262-re nőtt, miközben eddig 3324-en győzték le a kórt.

Védőmaszkot viselő utasok a kijevi metrón 2020. július 16-án Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 309 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 82 kapta el a vírust, közülük már 11 261-en fertőződtek meg.


Előző nap 18 162 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 14 109 PCR-tesztet és 4053 antitestszűrést.

Közben a Jevropejszka Pravda hírportál hétfőn arról számolt be, hogy az egészségügyi tárca felülvizsgálta a külföldi országok zöld, illetve vörös zónába besorolását. A közzétett - még nem végleges - lista szerint Magyarország változatlanul zöld besorolást kapott, akárcsak a szomszédos országok közül Szlovákia, Lengyelország, Fehéroroszország és Oroszország is.

Vörös zónába került viszont Románia és Moldova, továbbá az összes volt jugoszláv tagállam Szlovénia és Szerbia kivételével, amelyek zöld besorolást kaptak.

A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe, vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában. Kijev ugyanakkor múlt péntektől ismét lezárta egy hónapra az ország határait a külföldiek előtt, csak az átutazást engedélyezi, továbbá a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint kivételt képező személyek, csoportok számára a belépést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!