Továbbra is rendkívül gyorsan terjed a vírus Ukrajnában

koronavírus, vírus, járvány, Ukrajna,  maszk, védőfelszerelés, tömegközelekedés, busz, utazás
Védőmaszkot viselő utasok egy trolibuszon Kijevben.
Vágólapra másolva!
Továbbra sem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, csütörtökre csaknem 2600 új megbetegedést regisztráltak az országban, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 145 ezret, a betegségben meghaltak száma pedig a háromezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napon 2582 új esettel 145 612-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 44 újabb esettel 3023-ra emelkedett, miközben eddig 65 877-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1174-en.

Jelenleg

76 712 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel,

számuk 1364-gyel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt meghalt legtöbb beteget, 57-et pedig e hét hétfőn.

277 halálos áldozat Kárpátalján

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 339-et ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 298-at pedig az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban már 16 119 fertőzöttet azonosítottak, a halálos áldozatok száma pedig négy újabb esettel 254-re nőtt.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az azonosított betegek száma elérte a 16 452-t,

a halálos áldozatoké egy újabb esettel 455-re emelkedett.

Védőmaszkot viselő utasok egy trolibuszon Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 8359, a halálos áldozatoké szintén eggyel 277-re nőtt, miközben eddig 3610-en győzték le a kórt.

Javult a halálozási arány

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 400 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 157 kapta el a vírust, közülük már 12 463-an fertőződtek meg.

Kiemelte ugyanakkor, hogy

Ukrajnában a Covid-betegek halálozási aránya Európában az egyik legalacsonyabb,

mostanra 2,1 százalékra csökkent. Hozzátette, hogy ez 30 százalékos javulás a járvány kezdeti időszakában mérthez képest, áprilisban ez az arány még 3 százalékos volt. Szavai szerint a halálos áldozatok 90 százaléka 50 évesnél idősebb volt, 79,7 százalékuk krónikus tüdőbetegségben, illetve veseelégtelenségben, szív- és érrendszeri megbetegedésben, cukorbetegségben vagy rákban szenvedett.

Úgy vélekedett, hogy a halálozási arány javítása nemcsak az orvosok eredményes munkájának köszönhető, hanem a karanténszabályok, a maszkviselés, a távolságtartás, és a kézfertőtlenítő szerek használatának is.

Az elmúlt napon 55 503 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 29 708 PCR-tesztet és 25 795 antitestszűrést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!